Skupština Kosova

Predsjednik parlamenta, Glauk Konjufca, na današnjoj sjednici Skupštine Kosova nakon debata opozicionih poslanika u vezi sa zapošljavanjem članova porodica u javnim ustanovama u kojima se prima plata iz državnog budžeta, izašao je sa prijedlogom u javnost.

„A šta je sa vama 120 (poslanika), koji imate makar jednog člana porodice u javnim institucijama, koji primate platu iz javnog budžeta – da ni ne govorite o tome. Ja mislim da nema nijednog“, predložio je Konjufca.

Nakon toga, Konjufca se obratio poslanici Demokratske partije Kosova (PDK) Ganimete Musliu, rekavši joj da je zaposlila svoju sestru u službi u inostranstvu.

„Da li je prijem tvoje sestre u službu spoljnih poslova Kosova bio profesionalan? Ukoliko Gane misliš da je tvoja sestra profesionalno primljena, nemaš pravo da uopšte govoriš u Skupštini“, rekao je Konjufca.

Ganimete Musliu je odgovorila rekavši da je njena sestra obrazovana u Njemačkoj, ali da je razapeta zbog činjenice da je ‘ona Ganimetina sestra’.

„Ova vaša gospoda, ujaci, nećaci, nećake, tetke, rođaci, oni su odlični profesionalci i ispunili su kriterijume konkursa. Kad su oni naša porodica, ispreče se na putu, dok, kada su vaša porodica – to nazivate slučajnošću. Vi ste stvorili ovaj standard, sada izdržite. Vi imate 5 ili 6 u institucijama, dok ja imam samo jednog u svom užem i širokom krugu porodice“, rekla je Musliu.

Glauk Konjufca je zatim odgovorio Musliu, rekavši da želi da ukaže na kontradiktornosti i argumente za koje se tvrdi da su tačni, ali su lažni.

”Godinama sam bio ministar spoljnih poslova i kada sam otišao pronašao sam ih jednog po jednog, moj direktor je bio brat šefa poslaničke grupe LDK, zamjenik. Direktor je bio brat bivšeg ministra zdravlja koji sada ovdje igra ulogu LDK – a i često mijenja šefa grupe. Nikada ih nisam spomenuo po imenu jer to nije na mom nivou“, rekao je.

Konjufca je rekao da bi mogao da donese spisak zaposlenih članova porodice koji dostiže nivo mladoženje, tasta, sestara i braće. „Ćerkama moje Gane šaljem listu od 150 članova porodica opozicije. Kad pomislim da je kršenje zakona, šaljem je Agenciji za borbu protiv korupcije“, kazao je Konjufca.

U toku je drugi dan zasjedanja u skupštini o 100 dana vlade Aljbina Kurtija. Nastavilo se sa optužbama na račun Kurtijeve vlade i sa druge strane odgovorima iz Samoopredjeljenja. Prepodnevno zasjedanje obilježila je upravo rasprava predsednika skupštine Glauka Konjufce i Ganimete Musliu u vezi sa uzajamnim optužbama o nepotizmu.

Izvor: Kallxo/Kossev