Poslanica PDK

Poslanica PDK Blerta Deliu-Kodra kaže da se Kosovo nalazi u "statusu kvo u međunarodnom aspektu i prema njenim rečima, Kurti je jedan od rijetkih premijera koji ide na sastanke za dijalog, bez platforme i bez izvještavanja Skupštini", prenosi Kosova press.

Ona je navela da je Kosovo "blokirano u međunarodnom aspektu i da nema pokreta u jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova".

"Razumijem da bismo u odnosu na Srbiju trebali biti veoma jaki u takvim formatima, jer je riječ o agresoru koji pokušava da blokira Kosovo, ali ovaj pristup gospodina Kurtija isključuje drugi politički spektar", kaže Deliu-Kodra.

Poslanica PDK kaže da je Kurti jedan "od rijetkih premijera, a da ne spominjemo jedini koji se sastaje u takvom formatu, bez izvještavanja Skupštini, bez rasprave o formatu sastanka unutar Skupštine i bez vraćanja da izvesti o ravnoteži ovih dešavanja za država".

"Nismo vidjeli takve premijere koji isključuju Skupštinu", rekla je ona.

Osim toga, Deliu-Kodra zahtjeva od vlade bolji odgovor u slučajevima katastrofa, poput nesreće sunarodnika u Hrvatskoj, trovanja preko 1.500 stanovnika Dečana i poplava.

“Izrazili smo zabrinutost jer je ovo zaista bio težak mjesec. Od trovanja u opštini Dečan, gdje je otrovano više od 1.000 građana te opštine i zahtjevali smo veću institucionalnu reakciju vladajuće stranke. Iako smo, naravno, kritikovali pristup premijera koji je dvije nedjelje imao zvanične agende ... Takođe imamo telefonske pozive ljudi koji su oštećeni u brojnim poplavama usled padavina i promena koje su se dogodile u zemlji zbog obilne padavine i kiša. Trebalo bi da postoji veća mobilizacija vlade za pružanje podrške poljoprivrednicima", rekla je Deliu-Kodra.

Izvor: Kosovo Onlajn/Kosova press