Mišljenje analitičara

Stručnjaci za politička pitanja na Kosovu smatraju da je odluka premijera Albina Kurtija da ne učestvuje na ekonomskom forumu u Skoplju na kome je inicijativa poznata kao "mini Šengen" preimenovana u "Otvoreni Balkan“ ispravna, jer je, kako kažu, štetna za Kosovo, prenosi Reporteri.

Politički analitičar Enver Bytyqi rekao je da se "promjenom imena ne mijenja sadržaj, već se naprotiv pokazalo da promjena imena služi za prikrivanje suštine udruživanja".

Bytyqi je izneo brojne kritike na račun albanskog premijera Edija Rama navodeći da se "do sada nije dogodilo da bilo koji albanski lider stane na stranu Srbije".

"Mislim da je ’Otvoreni Balkan’ maska koja nastoji da da novu dimenziju inicijativi ’mini-Šengen’, ali u stvarnosti to ne mijenja ništa od tih projekcija od početka, prvo u Novom Sadu, zatim u Skoplju, u Tirani i Beogradu. Mi Albanci imamo dvije mogućnosti. Jedna je ona koju je spomenuo gospodin Kurti, savezništva sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dvije prirodne savezničke države Albanaca sa kojima Albanci nemaju problema ni teritorijalne ni vjerske mržnje, itd. Druga mogućnost je ono što je gospodin Rama najavio danas u Skoplju kao strategiju Albanije za realizaciju otvorenog Balkana", rekao je Bytyqi.

Prema njegovim riječima, inicijativa "Otvoreni Balkan" je inicijativa koja je u suprotnosti sa ciljevima i principima EU.

"Ovo je inicijativa koja poprima karakteristike Evroazijskog foruma u kojem Srbija učestvuje i koji uključuje Rusiju, Kinu i druge evroazijske zemlje. Ova inicijativa je danas promjenjena, jer naziv otvara put prisustvu drugih sila van Evrope. Srbija je zemlja koja na različite načine otvoreno odbacuje integracije u NATO, i ova inicijativa se protivi EU, a mora da pomogne predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću", rekao je Bytyqi.

Analitičar Demush Shasha smatra da je inicijativa pokazala bolju koordinaciju Albanije sa Srbijom nego sa Kosovom.

"Ovo nije lični spor između dva pojedinca, već je to još jedan primjer velikog jaza u spoljnoj politici između Kosova i Albanije. Od pokretanja ideje, nedostatak koordinacije između Kosova i Albanije manifestovao se na svakom sastanku. Gospodin Rama je u apsolutno suprotnom položaju od Kosova. Ironija je, katastrofa u kojoj vidimo mnogo bližu koordinaciju između Srbije i Albanije nego između Kosova i Albanije", rekao je Shasha.

On je govorio i o razlici između Berlinskog procesa i "mini Šengena“, odnosno "Otvorenog Balkana“.

"Biti dio Berlinskog ili ’mini-šengenskog’ procesa ima neke fundamentalne razlike. Počnimo od toga ko vodi te procese. Berlinski proces vodi Njemačka, saveznica Kosova, dok ’mini-Šengen’ vodi Srbija", zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri