Od kraja rata 1999. godine, Kosovo je bilo uključeno u nekoliko stravičnih saobraćajnih autobusnih nesreća. U posljednje dvije decenije povećan je prevoz putnika autobusima koji saobraćaju na duže relacije van zemlje. Isto tako, povećane su i saobraćajne nesreće.

U nastavku podsjećamo na četiri velike saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali autobusi, a koje su se dogodile u posljednjih 20 godina.

2002. - Deset mrtvih u nesreći na granici između Kosova i Crne Gore


Deset ljudi je poginulo, uključujući dvoje djece, dok je 31 osoba povređena u autobuskoj nesreći 25. jula 2002. godine na granici između Kosova i Crne Gore. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na relaciji Ulcinj – Kosovo, kada je sleteo s puta i prevrnuo se niz liticu. Ova nesreća se dogodila u 05:00 sati ujutru. Bila je to najveća saobraćajna nesreća koja se dogodila nakon rata.


Prevrnuti autobus na granici između Kosova i Crne Gore, 25. juli 2002.

2004. – Petnaest kosovskih maturanata poginulo u Albaniju


U saobraćajnoj nesreći u mjestu Fushe Arrez, u Albaniji, 14. oktobra 2004. godine je poginulo 15 maturanata koji su se autobusom vraćali sa ekskurzije na Kosovo. U autobusu je bilo 49 maturanata kada se prevrnuo i pao niz provaliju. U nesreći je povređeno još 34 maturanata, od kojih su neki zadobli i teže tjelesne povrede.

Petnaest maturanata je sahranjeno u Mališevu, na oko 40 kilometara od Prištine, dok je na mjestu neseće u Albaniji postavljena i spomen ploča.


Autobus koji je pao u provaliju 15. oktobra 2004.

2010. - Šest osoba je poginulo u nesreći u Austriji


Šest osoba sa Kosova je poginulo u saobraćajnoj nesreći kod Beča 22. februara 2010. godine, u autobusu koji je iz Prištine vozio putnike u Njemačku. Nesreća se dogodila kada se autobus sudario sa dva kamiona na autoputu u blizini Beča. U ovoj nesreći je povređeno više od 30 osoba, a neki su zadobili i teže povrede. Poginula su i dva vozača autobusa.


Spasilački timovi na licu mjesta gdje se autobus sudario sa dva kamiona u blizini Beča, 22. februara 2010.

2021. - Deset poginulih u nesreći kosovskog autobusa u Hrvatskoj


U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 25. jula 2021. godine, poginulo je 10 osoba porijeklom sa Kosova, a preko 40 je povređeno kada je autobus, koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, sleteo sa auto puta u Hrvatskoj. U autobusu je bilo ukupno 67 putnika, uključujući i decu.


Autobus koji je saobraćao na liniji od Njemačke do Kosova sletio je sa ceste u blizini Slavonskog Broda 25. jula 2021.