Ekonomisti pesimistični

Uprkos činjenici da je revizijom Budžeta Kosova za 2021. godinu predviđena stopa ekonomskog rasta od 7,9 odsto, najnoviji zvanični podaci vlade govore o rastu i do 10 odsto, dok ekonomisti procjenjuju da za tako nešto nema šanse osim ako ne dođe do velikih investicija, prenosi Koha.

Ministarka ekonomije Kosova Artan Rizvanolli rekla je da se projekcija ekonomskog rasta od 7,9 odsto od strane Ministarstva finansija još povećala. Prema njenim riječima, rezultati u prihodima budžeta, poslovnom prometu, izvozu, uvozu i potrošnji su mnogo bolji od očekivanih, pa će ekonomski rast ove godine biti oko 10 odsto.

"Zadovoljstvo mi je da kažem da se projekcija ekonomskog rasta od 7,9 odsto od strane Ministarstva finansija u međuvremenu dodatno povećala. Sada očekujemo da će ekonomski rast ove godine dosegnuti 10 odsto. Ova projekcija se može vremenom mijenjati. Zabilježili smo bolje rezultate nego što smo očekivali u izvozu, uvozu, potrošnji i prometu firmi, prikupljenim budžetskim prihodima. Svi pokazatelji koje imamo do sada pokazuju da će ekonomski oporavak biti mnogo brži nego što se očekivalo za ovu godinu", navela je Rizvanolli.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da se projekcija ekonomskog rasta od strane vlade može postići kroz podsticanje ekonomskih aktivnosti i stranih investicija. Zeka ističe da su potrebne konkretne akcije vlade za kontinuiranu podršku preduzećima koja su pretrpjela štetu zbog pandemije koronavirusa.

"Ne želim da zvučim pesimistično, uvijek je sve moguće, ali se ipak moraju sprovesti konkretne akcije. Jedna od tih mjera je kontinuirana podrška kompanijama koje su pogođene tokom protekle godine, a u isto vrijeme poboljšanje ponuda za strane investitore. Neophodno je pronalaženje načina i da investitori iz dijaspore ulažu u našu zemlju, kao i drugi strani investitori, jer je to važan aspekt ekonomskog razvoja. Ako se to iskombinuje sa kapitalnim infrastrukturnim projektima i rastom ekonomskih aktivnosti domaćeg sektora, onda je to moguće“, kaže Zeka.

Programski direktor Instituta Riinvest Visar Vokrri smatra da su realne samo projekcije MMF-a koje nisu predvidele rast veći od 6 odsto.

"Ne vjerujem da iko može da očekuje da kosovska ekonomija ove godine poraste za 7 ili 8 posto. Više vjerujem međunarodnim finansijskim institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda ili Svjetske banke, tako da su moja očekivanja u skladu s ovim projekcijama. Vjerujem da ćemo imati porast od oko 4,5 odsto do kraja godine, a u svakom slučaju se ove projekcije temelje na pretpostavci da tokom ove godine nećemo imati druge restriktivne mjere i zatvaranja koja mogu da ometaju rast", rekao je Vokrri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore