Nema interpelacije

Uprkos kritikama zbog netransparentnosti vođenja dijaloga između Prištine i Beograda opozicione stranke neće pozvati premijera Albina Kurtija na interpelaciju, prenosi Reporteri.

Dvije najveće opozicione parlamentarne grupe u Skupštini PDK i LDK, očekuju da će Kurti samoinicijativno izvještavati o sastancima u Briselu.

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da će o koracima koje će preduzeti razgovarati sa poslanicima, ali i sa predsjednikom stranke Memlijem Krasniqijem, piše Koha.

Tahiri nije precizirao kada će biti doneta takva odluka.

„Vjerujemo da će premijer Kurti i vlada razmisliti o ovom procesu i doći će da predstave agendu naše države u razgovorima“, rekao Tahiri.

Prema njegovim riječima Tahiri Kurtijevo ponašanje, kao i ponašanje pozicije je u odnosu na opoziciju po pitanju dijaloga, bahato.

„Nismo upoznati sa dnevnim redom Vlade Republike Kosovo, o kojim temama se razgovara sa Republikom Srbijpm, s druge strane nismo obavješteni o čemu je razgovarano na tim sastancima“, rekao je Tahiri.

Iz Demokratskog saveza Kosova, navode da će takođe po ovom pitanju obaviti konsultacije u okviru poslaničke grupe. Poslanica LDK Rezarta Krasniqi izjavila je da očekuje da će odluka o Kurtijevoj interpelaciji vezano za dijalog biti doneta sljedeće nedjelje.

Kurti je rekao da su dva sastanka u Briselu više priprema za dijalog, te da stoga ne postoji dnevni red.

"Građani su svijesni prijedloga, zahtjeva i dokumenata koje je Republika Kosovo predstavila na tim sastancima, jer je premijer Kurti bio otvoren i transparentan", rekao je Kryeziu juče.

Sljedeći sastanak Kosova i Srbije, prema riječima specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće se krajem avgusta između pregovaračkih timova i sastanka na visokom nivou Kurti-Vučić u septembru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri