Specijalni sud

Advokat Hashima Thaçija, Gregory Keohe, poslao je Specijalnom sudu molbu za puštanje bivšeg predsjednika Kosova iz pritvora, a u podnescima je naveo i detalje o ponuđenim garancijama za Thaçija.

Iako Vlada Kosova nije bila spremna da bude garant puštanja lidera OVK iz pritvora, ovu spremnost pokazale su dve druge zemlje, piše Lajmi. To se potvrđuje u samim podnescima advokata bivšeg predsjednika Thaçija, Gregorya Keohea, u koje je Lajmi imao uvid.

Ono što je najvažnije, odbrana Thaçija sada je dobila pismene garancije dvije države, koje bi olakšale puštanje Thaçija. Međutim, nije poznato koja je od zemalja ponudila garancije za Thaçijevo puštanje na slobodu.

Thaçijev američki advokat dalje kaže da je Specijalizovano tužilaštvo u potpunosti uklonilo vremenski kontekst u kome je planirano da se započne suđenje.

Navodi se da Thaçi na Kosovu više nema uticaj koji je imao ranije i da s te strane ne postoji rizik za miješanje u postupak u slučaju puštanja iz pritvora.

"Pošto je dobrovoljno podneo ostavku na funkciju predsjednika 5. novembra 2020. godine i predao se pritvorskom centru, Thaçi je proveo skoro osam mjeseci u zatvoru. Prvobitna tvrdnja Specijalnog tužioca da će biti u stanju da omogući da suđenje započne na ljeto 2021. godine izložena je kao pogrešna procjena i suđenje će se vjerovatno odložiti do sredine 2022", rekao je Keohe.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline