Od tada više šteti nego koristi

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo onlajn da je, po njegovom mišljenju, dijalog Prištine i Beograda ušao u finalnu fazu, ali da je ishod pregovora u trenutnim okolnostima veoma neizvjestan.

"Dijalog se vremenski nalazi u završnoj fazi, kada treba da se napravi dil, u kome će Kosovo u nečemu popustiti da bi dobilo priznanje od Srbije, ali za sada nemamo takvih nagovještaja. I dalje imamo poziciju u kojoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije izrekao cijenu po kojoj će priznati Kosovo, a niti u čemu će Albin Kurti napraviti ustupak da bi dobio priznanje od Srbije”, kaže Spahiu.

Ministarstvo spoljnih poslova, prema mišljenju Spahiua, treba da ima aktivniju strategiju, kako bi se ojačala međunarodna pozicija Kosova.

“Kosovska diplomatija je umrla sa Ibrahimom Rugovom, od tada ona više donosi štetu nego korist Kosovu. Kosovo uzalud troši novac za svoju diplomatiju jer u svakom sastavu vlade ministar spoljnih poslova je bio najgori od svih ministara. Možda će se u budućnosti to popraviti, ali za sada to je propala stvar, čak i u vladi Albina Kurtija ministarka spoljnih poslova je najveće razočaranje”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online