Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn.

Kosovski centar za rehabilitaciju preživjelih rekao je da je ovo prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

„Danas je Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora, optužen za krivično djelo seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Ovo je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu. Iako se pravda odgađa, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svjedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele, da će jednog dana biti sprovedena pravda", navodi se u saopštenju.

Ministarka Pravde Albulena Haxhiu nazvala je dobrom viješću odluku o kazni od 10 godina zatvora za Zorana Vukotića.

“Ovo su vrlo dobre vijesti za sve žrtve seksualnog nasilja u ratu, za građane, ali i za historiju i budućnost Kosova. Pravda za ratne zločine biće izvršena i tome ćemo biti posvećeni svaki dan", napisala je Haxhiu.

Prema optužnici, Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u protjerivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih djela.

Izvor: Kosovapress