VIŠE OD 140 NESTALO

Spasilačke službe i dalje pretražuju područje na kojem se urušio dio stambene zgrade u sjevernom dijelu Miamija. Potraga za osobama koje se vode kao nestale ušla je u četvrti dan, a zvaničnici za sada nisu mogli saopćiti dobre vijesti.

Iako službe spašavanja kao i politički zvaničnici Miamija i dalje tvrde kako postoji nada da će se pronaći preživjeli ispod ruševina zgrade u Miamiju, vrijeme radi protiv njih.

Prema posljednjim podacima, spasilačke službe izvukle su još četiri tijela ispod ruševina te je tako broj poginulih porastao na devet.

"Posljednje četiri žrtve policija je identificirala kao Christinu Beatriz Elvira (74), Luis Bermudez (26), Leon Oliwkowicz (80) i Anna Ortiz (46)", navodi se u saopćenju.

Zvaničnica Daniella Levine Cava saopćila je kako su spasioci žrtve izvukli tokom noći, a da se i dalje više od 140 osoba vodi kao nestalo.

"Uspjeli smo izvući četiri tijela iz ruševina kao i dodatne ljudske ostatke. Identificirali smo četiri žrtve i obavijestili najbližu rodbinu. Upućujem najdublje saučešće porodicama kao i prijateljima poginulih", rekla je Cava.

Šta je prouzrokovalo urušavanje zgrade?


Za sada, zvaničnici raspolažu sa šturim informacijama o tome šta je dovelo do urušavanja dijela zgrade u kojem je život izgubilo devet osoba, a više od 140 se još uvijek vodi kao nestalo.

Međutim, američki list New York Times obavio je razgovore s nekoliko arhitekata kao i građevinskih radnika koji su rekli kako je još 2018. godine na zgradi uočena velika oštećenje koja ugrožavaju strukturu zgrade.

Oštećenja su se pojavila u podrumu zgrade, a kako su naveli, već tada se mogla uočiti korozija na armaturnom čeliku u nosivim stubovima.

Stručnjaci su tada predložili popravke na tornju, međutim one nikada nisu izvršene.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem uzroku urušavanja, zvaničnici Miamija su u saradnji sa građevinskim stručnjacima izvršili pregled i nekoliko drugih zgrada u ovom dijelu grada. Prioritet u pregledu imala je zgrada koja je građena od sličnih materijala kao što je i objekat čiji su se dijelovi urušili.

Uprkos strahu da će pregled zgrade pokazati slična oštećenja, zvaničnici su istakli kako stručnjaci nisu pronašli ništa neobično u strukturi zgrade.

Levine Cava je također najavila reviziju kvalitete svih zgrada koje su stare 40 ili više godine. Kako je navela, kontrola kvalitete će trajati mjesec dana, a Cava je navela kako će pregledi biti detaljni kako bi se utvrdilo da li su objekti sigurni za stanovanje.

Pored američkih spasilačkih službi, pomoć u pronalasku nestalih osoba ponudio je Izrael. Država je poslala tim inžinjera i stručnjaka pri Izraelskim odbrambenim snagama koji će, pored traženja nestalih osoba, ponuditi i pomoć brojnoj jevrejskoj zajednici koja se nalazi u ovom dijelu SAD-a.