Redefinisanje ...

Uoči obilježavanja jubileja Kosovske bitke, historičar Jusuf Buxhovi ocjenio je da Kosovo mora da redefiniše spomenik na Gazimestanu "u skladu sa historijskom istinom, van srpske hegemonističke ikonografije".

Po njemu, to znači raspisivanje međunarodnog konkursa za spomen obilježje koje će odražavati ulogu dardanskog faktora u srednjem vijeku u okviru feudalnih formacija koje su bile podjednaki činioci u devastiranom prostoru Vizantije u okolnostima prije raskola hrišćanstva.

U objavi na Facebooku, Buxhovi je naveo da historijski i kulturni suverenitet Kosova ugrožavaju Ahtisaarijev plan i Srpska pravoslavna crkva i da država Kosovo treba da zaustavi "hodočašća" na Kosovo povezana sa Vidovdanom.

Istakao je da Kosovska bitka "u skladu sa hegemonističkim konceptom Beograda, ne predstavlja ništa osim šovinističke orgije", sa kojom Srbija treba da završi jednom zauvijek i da za to postoje dva razloga.

"Prvi je da zaštitimo suverenitet Kosova i državni integritet od vandalske agresije koja se ponavlja svakog juna u proteklih dvadeset godina, otkako je Kosovo oslobođeno od srpske okupacije, što znači i oslobađanje od ikonografije koja se oslanja na krivotvorenje mita kao što je Kosovska bitka", naveo je u objavi Buxhovi.

Drugi razlog je, kako je naveo, to što "Kosovsku bitku (1389.) kao srpska historiografija, bez naučne argumentacije, interpretira kao srpsku bitku protiv Osmanlija, uključujući i ilirske hrišćane, jer Srbija, ni srpska srednjevekovna država tada nije postojala, kako Beograd propagira, oslanjajući se na laži i izmišljene činjenice".

"To je laž koju nažalost prihvata i dobar dio istorijskih institucija u Tirani i Prištini", naveo je Buxhovi.

Naglasio je da Kosovo može da "odbrani državni suverenitet i zaštiti historijsku istinu od flagrantnog zlostavljanja", proglašavanjem kompleksa Gazimestan spomenikom kulturno-historijskog nasleđa Kosova.

Izvor: Kosovo Online