Uputio pismo

Ehat Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta poslao je pismo premijeru Albinu Kurtiju u kome je zahtjevao poništenje odluke o imenovanju Alberta Zogaja za šefa Komisije za sudsku praksu, s obzirom da zauzima osam funkcija u javnim i privatnim institucijama, prenosi Koha.

U pismu Kosovskog pravnog instituta premijeru Kurtiju se podsjeća na deklarativno zalaganje Samoopredjeljenja da jedna osoba ne može obavljati više javnih funkcija u isto vrijeme.

“Može se smatrati pravno prihvatljivim ako Zogaj ponudi neopozivu ostavku na sve funkcije koje trenutno obavlja, izuzimajući funkciju sudije u Vrhovnom sudu, da bi bio predsjednik Komisije”, navodi se u pismu.

U pismu se ističe značaj Komisije za polaganje pravosudnog ispita i zahtjeva preduzimanje koraka da bi postala funkcionalna.

“Ministarstvu pravde treba da preduzme brze korake kako bi Komisija postala funkcionalna, prepoznajući njen značaj i zahtjeve mladih advokata da ostvare svoje pravo i polažu ispit od presudne važnosti za njihovu karijeru i budućnost”, ističe se u zahtjevu instituta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore