Debata

Nastavak dijaloga sa Srbijom i ono o čemu u njemu treba da se govori različito vide predstavnici vladajućeg Samoopredjeljenja i opozicionih stranaka na Kosovu, prenosi Koha.

Zamjenik predsjednika Pokreta Samoopedjeljenja Artan Abrashi naveo je određene principe na kojima bi, kako kaže, nova vlada trebalo da započne dijalog sa Srbijom.

„Prva tačka je da Srbija treba da prepozna stvarnost da je Kosovo nezavisno, da se distancira od prethodnog režima i da dijalog ne bi trebalo da bude proces za spasavanje lika određenog političara", rekao je Abrashi.

Nasuprot tome, Faton Abdullahu iz Demokratske partije Kosova smatra ovo nelogičnim i optužuje aktuelnog premijera Albina Kurtija i Samoopredjeljenje za "varanje" građana govoreći da im dijalog nije prioritet.

„Da li dijalog postaje centralna tema, mislim da postaje. To će biti prioritet ove vlade, iako je tokom kampanje rečeno da dijalog nije prioritet. U svakom studiju smo rekli da to nije tačno“, rekao je Abdullahu.

Prema riječima Muhameta Hamitija iz LDK, Kosovo ne može biti odgovoran partner u međunarodnom sistemu ako govori da su to sada novi pregovori.

„Premijer Kurti je prošle nedjelje u Skupštini rekao da neće biti nastavka dijaloga, ali da će biti novog dijaloga, navodeći da sada postoji nova vlada. Da, imamo novu vladu, često smo mijenjali vlade, ali imamo državu koja je trajno rješenje. Stvorili smo ovu državu ratom, krvlju i znanjem. Vlade se mijenjaju, ali država ne. Pristup da vlada menja stvari je problematičan. Želimo da budemo dio međunarodnog sistema i moramo biti odgovoran“, rekao je Hamiti.

On navodi da je aktuelna vlada nespremna za dijalog sa Srbijom.

U odbranu vlade i svog lidera Kurtija, Abrashi je rekao da je razlog zašto je Samoopredjeljenje u prošlosti kritikovalo vođenje dijaloga to što njihove ideje nisu uzimane u obzir.

"Naše kritike su bile osnovane, posebno nakon što smo videli sporazume", rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore