Izvještaj revizora

U prethodnih osam godina Pošta Kosova pretrpela je operativni gubitak od oko 20 miliona eura, koji prema revizorskom izvještaju 2020. godinu dovodi u pitanje sposobnost kompanije da nastavi poslovanje, prenosi Koha.

U izvještaju revizije se navodi da potencijalni gubici ključnog kupca od koga je kompanija ostvaruje do 53 odsto prihoda mogu značajno da smanje sposobnost da pošta izvršava svoje obaveze u redovnom toku poslovanja.

"Značajni tekući operativni gubici koji su tokom osam uzastopnih godina dostigli ukupno 20,4 miliona eura mogu da smanje sposobnost kompanije da nastavi poslovanje", kaže se u revizorskom izvještaju.

Podsjeća se i da devet javnih poštanskih službi i zauzima srpski javni poštanski operater nad kojom Pošta Kosova nema kontrolu.

"Prema izvještaju nezavisnog procjenitelja i informacijama službenika pošte, devet poštanskih objekata sa neto knjigovodstvenom vrijednošću od 199.600 eura zauzima javni poštanski operater Srbije, nad kojim Pošta Kosova nema kontrolu i od kojih ne ostvaruje ekonomsku korist. Preduzeće je ove imovine registrovalo u računovodstvenom sistemu kao neaktivne i za njih nije primenilo troškove amortizacije za 2020. godinu", navodi se u izvještaju revizije.

Pošta Kosova je tokom 2020. godine ostvarila je prihode u iznosu od 11.724.170 eura.

"Pošta Kosova je ostvarila prihode od poštanskih usluga, platnih usluga, kirije i druge prihode ali je revizor utvrdio da su u određenim slučajevima precenjena potraživanja za šta su preduzete korektivne mjere od strane revizora", navodi se u izvještaju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore