Izloženost velikom riziku

Privredna komora Kosova uputila je zahtjev premijeru Albinu Kurtiju i Ministarstve zdravlja da se što prije započne sa vakcinacijom zaposlenih u privatnom sektoru, prenosi Kosovo press.

Privredna komora Kosova podsjeća da će Evropska unija uskoro usloviti kretanje građana na osnovu vakcinacije i navodu da će to onemogućiti poslovna putovanja zaposlenima u privatnom sektoru. Procjenjuje se da će uslovljavanje kretanja građana vakcinacijom predstavljati veliku prepreku zaposlenima u privatnom sektoru i njhovim putovanjima u inostranstvo.

"Prepreke u putovanjima zaposlenih u privatnom sektoru koja se tiču snabdevanja sirovinama i proizvodima, sklapanja sporazume ili produženja međunarodnih ugovora doprineće dodatnom otežanju psolovanja. Vakcinacija ove kategorije treba da bude prioritet, jer zaposleni mopraju da nastave da obavljaju svoje aktivnosti. Oni su izloženi velikom riziku od zaraze i širenja virusa zbog mnogih kontakata koje ostvaruju", navodi se u saopštenju PKK.

U saopštenju se dodaje i da Privredna komora smatra da je vakcinacija zaposlenih od suštinske važnosti, jer bi pomogla da se ne zaustavi rad onih koji zbog posla moraju da putuju u zemlje Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press