Nema amnestije

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj posjetio je danas zatvor u Dubravi, sa prijateljima i saradnicima, kako kaže u čast preživjelih u masakru koji je pre 22 godine šokirao Kosovo.

Hoxhaj preko Facebooka kaže da je za ovaj čin, svaki dan koji i dalje prolazi bez pravde za žrtve ovog masakra, ponovljeno ubistvo za rođake žrtava, ali i za one koji su preživjeli ovu strahotu, izvještava Klan Kosova.

"Sa prijateljima, saradnicima i kolegama danas sam bio u zatvoru u Dubravi, kako bih se sjetio stradalih i odao počast preživjelima masakra koji je šokirao Kosovo pre 22 godine, maja 1999. godine.

Kada se završavao veliki politički zatvor poput Jugoslavije, kao rezultat našeg oslobodilačkog rata OVK, u zatvoru Dubrava, po nalogu Miloševića i njegovog genocidnog režima, izvršen je masakr nad Albancima svezanih i nezaštićenih ruku.

Preko 150 Albanaca ubijenih u zatvoru i preko 300 drugih ranjenih dokazi su srpskog genocida na Kosovu. Uprkos činjenici da su ukazivali i direktno povezivali zločinca Miloševića, glavna tužilac Del Ponte namjerno nije uključila ovaj masakr u svoju optužnicu protiv njega, uskraćujući pravdu stotinama Albanaca.

Svakog dana koji nepravedno prolazi za žrtve masakra u Dubravi ponavlja se ubistvo porodica žrtava i onih koji su preživjeli ovu strahotu.

Na nesreću, paradoks se nastavlja i danas, gdje umjesto kriminalaca koji su izvršili ovaj masakr, pravda se bavi oslobodiocima OVK. Međutim, iako je put ka pravdi naporan, često čak i dug, naš motiv i volja su veći.

Ne postoji amnestija za srpski genocid na Kosovu! Sloboda za oslobodioce!", napisao je Hoxhaj.