Suzavcem u Skupštini...

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Betim Gjoshi izjavio je da je premijer Albin Kurti suzavcem u Skupštini doveo do zastoja procesa liberalizacije viznog režima, prenosi Koha.

Gjoshi je dodao i da Kurti mora da ispuni neke kriterijume, počev od smjene ministara sa optužnicama.

"Postoje neki kriterijumi koje mora da ispuni, prvi je da iz Vlade ukloni ministre koji su optuženi, a šefu njegove radne grupe danas je optužnica potvrđena, dobro je preduzeti mjere za sticanje povjerenja EU. Prethodne vlade uspjele su da ispune kriterijume za liberalizaciju viznog režima. On je uticao da građani Kosova nemaju liberalizaciju viza, pet godina sa protestima i suzavcem je građane ostavio bez viza", rekao je Gjoshi u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Gjoshi je rekao da je Kurtiju nedostaje stručnost i da vlada nije iskusna.

Kurti je juče u juče u Briselu zatražio liberalizaciju viznog režima, rekavši da je Kosovo jedina zemlja u Evropi bez nje.

Kurti je sjedeo sa premijerkom Srbije, bez izvinjenja Srbije

Gjoshi je večeru priređenu u Briselu za lidere zemalja Zapadnog Balkana nazvao dobrom akcijom za Kosovo.

Dodao je da je to bila prijateljska večera na kojoj je Kurti sjedeo za stolom sa premijerkom Srbije, "koja se nije izvinila za zločine tokom rata na Kosovu".

"Premijer je danas ušao na put koji je dijalog sa Srbijom, danas je sjeo sa premijerom Srbije ne ispunjavajući nijedan od principa odobrenih rezolucijama Skupštine Kosova. I dalje bez izvinjenja Srbije, bez rješavanja sudbine nestalih, danas imamo popust na prijateljskoj večeri između premijera Kosova i Srbije", rekao je Gjoshi.

Istakao je da su tim potezom pregovori otvoreni, ali bez prethodnog unutrašnjeg političkog konsenzusa na Kosovu.

"Otvaranje puta za pregovore bez unutrašnjeg političkog konsenzusa, neće biti dobro za Kosovo. Kao opozicija, mi smo dužni da nadgledamo", dodao je Gjoshi.

Naglasio je da vlada nije pozvala opozicione stranke u vezi dijaloga, ali da je opozicija sprmna da da doprinos tom procesu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore