Zabrinjavajuće

Bivši kosovski koordinator za dijalog Beograda i Prištine Skender Hyseni kritikovao je program Vlade Albina Kurtija, rekavši da se u nijednoj tački ne pominje glavni strateški partner Kosova Sjedinjene Američke Države.

Istakao je da je da je u programu primetio težnje za članstvom u međunarodnim organizacijama, ali da bi Kosovo tako nešto postiglo, prema njegovim riječima, prvo treba da sarađuje sa SAD.

„U programu najviše zabrinjava odricanje vlade Kosova od posebnog strateškog partnerstva sa SAD. Štaviše, SAD se nigde ne pominju u programu, dok je niz „želja“ naveden za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i unapređenje njegove saradnje sa NATO. Logično je pitanje sa kojim strateškim partnerom će se te težnje koordinirati? Sa Albanijom?“, naveo je u objavi na Facebooku Hyseni.

Dodao je da je Albanija Kosovu prirodni partner i da je međusobna koordinacija neophodna, ali da ’posebno’ strateško partnerstvo sa SAD ne može ništa da zameni i postavio pitanje da li zbog toga Kosovo treba da bude zabrinuto.

Izvor: Kosovo Online