Specijalni sud

Advokat Tom Gashi izjavio je da će Vlada i predsjednica Vjosa Osmani pružiti garancije za uslovno puštanje optuženih pripadnika OVK, ukoliko Specijalni sud zatraži garanciju od kosovskih institucija, prenosi Reporteri.

Dodao je da Vlada i predsjednik nemaju pravni razlog da to ne učine.

„Naravno, uradiće to i Vlada i predsjednica Osmani. Međutim, garancije za uslovno puštanje na slobodu svih pripadnika OVK koje Specijalni sud tereti i kojima je izrečena mjera hapšenja ili pritvora u Specijalnom sudu ne mogu se dati jednostrano. Kakve god garancije Specijalni sud bude tražio od kosovskih institucija i vlade, Kurti i Osmani nemaju pravni razlog da to ne učine. Međutim, oni ne mogu jednostrano da ponude garancije, a da ih Specijalni sud ne zatraži“, pojasnio je Gashi.

Istakao je da bi svi haški optuženici trebalo da budu na uslovnoj slobodi, jer će i nakon podizanja optužnice biti sprovedene dodatne istrage koje će trajati do pet godina, te da nije u redu da budu u pritvoru tako dugo do započinjanja suđenja.

„Za sada nemamo zvanično saopštenje prijateljskih zemalja Kosova, osim njihovih želja da pruže garancije Specijalnom sudu, jer su optuženi već podneli zahtjeve za uslovnim otpustom.

Iako smatra da je malo vjerovatno, da se takav zahtjev odobri, Gashi kaže da bi bilo najbolje da Albanija ponudi garancije, nažalost umiješana je u izvještaj Dicka Martyja i bilo bi veoma teško odobriti zahtjev Albanije da zaštiti pripadnike OVK uopšte.

Naglašava da bi najbolje garancije dale SAD, Engleska, Njemačka i Francuska, jer su to moćne države koje osiguravaju vladavinu zakona.

„Vjerujem da je na osnovu izdvojenog mišljenja jednog od sudija koji je doneo konačnu odluku odbijajući zahtjev advokata Hashima Thaçija i drugih da se brane sa slobode, dao svoje mišljenje da bi ’bilo dobro ako treće zemlje razmotre da pruže garancije za privremeno puštanje pripadnika OVK’ isključujući Holandiju.

Mislim da bi bilo najbolje da SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska pruže garancije, to su najmoćnije države koje osiguravaju vladavinu zakona, jer ako takve garancije odobri Specijalni sud, neće na bilo koji način kontaktirati potencijalne svedoke identifikovane sa optužnicama i optužene“, rekao je Gashi.

„Takve garancije neće obezbjediti uslovno puštanje pripadnika OVK, ali je velika pomoć Specijalnom sudu da njihovo puštanje shvati ozbiljnije, jer je njihovo dugo zadržavanje u potpunosti nepotrebno i nezakonito. U slučaju Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, tužilaštvo je izjavilo da ima oko 250 svjedoka i da traži dodatnih 50 svjedoka, što znači da će oni ponovo biti saslušani i da će biti potrebno mnogo vremena“, rekao je Gashi.

U nedjelju je objavljeno da su Hrvatska, Austrija i Slovenija ponudile garancije bivšim liderima OVK, pritvorenim u Hagu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri