Pokazati ozbiljnost

Premijer Albin Kurti nagovjestio je da neće sprovoditi Vašingtonski sporazum, iako je američki State department prije nekoliko dana rekao da nova administracija Joe Bidena podržava obaveze koje su potpisane u sporazumu 4. septembra prošle godine, prenosi Reporteri.

„Ne vjerujem da je predviđeno da se primjeni, postoje neki pozitivni elementi, pa bi to trebalo da gledamo kao skup tačaka, a ne na dogovor koji treba preduzeti ili ostaviti“, rekao je Kurti.

Pojašnjenje ovakvog stava pred poslanicima u skupštini zatražio je šef poslaničke grupe Dekomkratske partije Kosova Abelard Tahiri, jer je, prema njegovim riječima, šef vlade svojim dolaskom na vlast često mijenjao stav.

„Narednih dana pozvaćemo premijera Kurtija na sjednicu o pitanju koje ste pomenuli. To nije nešto novo za gospodina Kurtija, jer smo ga vidjeli kako razvija svoje stavove i mijenja se dolaskom na vlast, kao u prošlosti“, rekao je Tahiri za Kosovo press.

Da je potrebno sprovesti Vašingtonski sporazum smatra i članica predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatgjia.

„Taj sporazum je dao povećanu podršku SAD, ali posebno EU da dijalog između Kosova i Srbije stavi u prioritetniji položaj i da počne da ulaže milijarde na teritorijama ove dvije zemlje. Nakon promjene administracije u SAD, takođe smo vidjeli podršku Bidenove administracije za sporazum. Posljednji put prije dva dana bio je stav State departmenta, gdje kaže da američka država podržava dostignuća Vašingtonskog sporazuma i očekuje da se stranke toga pridržavaju kako bi postigle ekonomski razvoj. Ako dvije različite administracije u SAD podrže Vašingtonski sporazum, mislim da bi trenutna vlada trebalo dobro da analizira i radi u korist Kosova kako bi imala što veću korist od ovog sporazuma“, rekla je ona.

Poštovanje sporazuma potpisanog u Vašingtonu od Vlade Kosova traži i Violeta Haxholi iz Kosovskog demokratskog instituta.

„Kosovo mora pokazati svoju ozbiljnost kao prava država i stati iza međunarodnih obaveza koje je preuzelo u cijelom procesu. Ni na koji način ne bismo smjeli da ličimo na stranku koja ne ispunjava svoje obaveze iz ovog sporazuma. Mora da postoji nastavak spremnosti Kosova da se pozabavi onim što je postignuto u dijalogu“, rekla je Haxholi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri