Direktor Instituta EPIK Demush Shasha izjavio je da je posjeta premijera Albina Kurtija Briselu veoma važna jer predstavlja intenziviranje diplomatske pažnje u unapređenju dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da posjeta pokazuje da nisu riječi na djelu i da je dijalog prioritet Kurtijeve vlade i podsjetio da je prva zvanična posjeta premijera upravo vezana za dijalog.

Govoreći o „non pejperu“Shasha je ocjenio da je objavljivanje tog dokumenta u kome navodi konačni sporazum u dijalogu Kosova i Srbije, a čija autentičnost nije poznata, uznemirujuće i tendenciozno.

„Sljedeći korak je najvažniji na raskršću izgradnje države od sticanja nezavisnosti, jer su EU i SAD zainteresovane za okončanje dijaloga između kosovske i srpske strane“, rekao je Shasha.

Dodao je da je sličan dokument već objavljivan u kojem se govorilo o podjeli regiona, a da je ovaj „ozbiljniji u smislu postavljanja logičnog, ozbiljnog i poštenog okvira za rješavanje otvorenih pitanja između Kosova i Srbije“, te da je svrha „non pejpera“ da popravi učinak prvog.

„Ako uporedite prvi i drugi ’non pejper’ sva su pitanja navedena u javnom diskursu, bilo da se radi o korekciji granica ili pitanju neke vrste autonomije za sjever, ZSO, specijalni status srpske crkve, sve se to pominje i sve je to tačno“, rekao je Shasha.

Naglasio je da se „non pejper“ mora shvatiti ozbiljno.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online