Sastanci sa zvaničnicima EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) doputovao je u dvodnevnu posjetu Briselu. Nakon sastanaka sa najvišim zvaničnicima EU očekuje se potvrda datuma nastavka dijaloga sa Srbijom.

Premijer Kosova počeo je prvu zvaničnu posetu Briselu susretom sa premijerom Belgijem, Aleksanderom De Kro (Alexander de Croo).

"Razgovarali smo o kosovskom programu reforme pravosuđa, ekonomskom oporavku, vakcinaciji i njegovim evropskim i transatlantskim izgledima. Ponovio sam našu snažnu podršku olakšanom političkom dijalogu sa Srbijom", napisao je na Twitteru premijer Belgije, Aleksander De Kro.

Ovo je prva zvanična Kurtijeva poseta kao šefa kosovske vlade.
  On će se u u toku dana dana sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem (Sassoli), sa više evropskih komesara a uveče ima radnu večeru sa specijalnim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

U četvrtak, Kurtija prima predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i visoki EU predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell). Na agendi premijera je bio planiran susret i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišel (Charles Michel) međutim budući da je Mišel odsutan, ovaj susret je održan dan ranije video-linkon, kada je predsjednik Evropskog savjeta potvrdio da očekuje napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
  Inače, nakon susreta sa Boreljom, Aljbin Kurti bi trebalo da se izjasni oko datuma kada će doći do nastavka dijaloga sa Srbijom.

Podsjetimo, u ponedjeljak 26. aprila je šef evropske diplomatije Borelj najavio da će prva ovogodišnja runda dijaloga biti održana 11 maja.

Međutim, zvaničnici EU su upozorili da je pomenut datum 11. maj, ali da se i dalje čeka potvrda premijera Aljbina Kurtija čija se poseta očekuje sredinom tekuće sedmice.