Sporazum mora voditi do priznanja

Član Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Weber za Kosovo Online navodi da nije siguran da su predsjednica Kosova Vjosa Osmani i njemački šef diplomatije Heiko Maas mislili na isto kad su pričali o resetovanju dijaloga Beograda i Prištine.

Weber podsjeća i da je on lično za resetovanje pregovora, jer prema njegovim riječima, dijalog o tzv. konačnom, sveobuhvatnom sporazumu koji je vođen od 2017. godine nije išao ka tom cilju. Weber je ocijenio i da je vrlo važno što je Maas posjetio Prištinu i Beograd, istakavši da je bilo poželjlno da to uradi i ranije.

Kada je riječ o nastavku procesa dijaloga i Maasovoj izjavi da "nema potrebe da se resetuje dijalog", Weber je ocijenio da su pregovori koji su vođeni od 2017. godine i “guranje opasne ideje razmjene teritorije", zamalo odveli u katastrofu, zbog čega je on lično zagovornik vraćanja pregovora u prvobitne okvire.

"Svaki istinski početak pravih razgovora mora početi sa jasno definisanim pregovaračkim okvirom, pregovaračkim principima od strane EU i SAD, tj. vraćanju principa koji su svojevremeno tek omogućili prvobitni prodor i napredak u političkom dijalogu 2012. do 2014. godine. Pisma predsjednika Bidena i državnog sekretara Blinkena Beogradu i Prištini zadnjih sedmica, ali i posjeta ministra Maasa i naglašavanje da konačni sporazum mora voditi do priznanja Kosova od strane Srbije, su korak u pravcu istinskom resetovanju", ocijenio je Weber.

Ipak, on ističe da to nije dovoljno.

"Vjerujem da je potrebna zajednička ili izjava ili pismo predsjednika Bidena, kancelarke Merkel, možda i predsjednika Macrona, u kojem definišu taj pregovarački okvir", istakao je Weber.

Djelimično se složio sa njemačkim ministrom spoljnih poslova koji je rekao da je "sada pravi trenutak da se nastavi dijalog“.

"I jeste i nije pravi trenutak. Sadašnje vrijeme, prije odlaska kancelarke Merkel sa političke scene, svakako je pravi trenutak da se pregovori usmjere na pravi put. I ne bi trebalo ponovo pasti u zamku igre sa stalnim privremenim izborima kao sredstvo za izbjegavanje pregovora. Ali za početak istinskih pregovora sa strane EU se moraju ispuniti određeni preduslovi, što se prije svega odnosi na Francusku i predsjednika Macrona", rekao je Weber.

Kako je dodao, prije svega Macronovo podrivanje politike proširenja, perspektive EU članstva za države Zapadnog Balkanu mora prestati, jer bez te perspektive nema ni sporazuma.

"Kao drugo, populističkim blokiranjem vizne liberalizacije za Kosovo do iza francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine, Macron ubija kredibilitet Unije na Kosovu. Kada bih ja bio Vlada Kosova, iskreno, ja ne bih ušao u pregovore bez promjene politike predsjednika Macrona. To naravno ne važi za Beograd odnosno predsjednika Vučića - njemu savršeno odgovara podrivanje EU perspektive i izbjegavanja sporazuma sa Kosovom", ocijenio je Weber.