Ohrabruje građane

Mikrobiolog Lul Raka ohrabruje građane da prime vakcinu AstaZeneka jer kako tvrdi neželjeni efekti mnogo su manje štetni od pušenja.

Raka je za RTV Dukagjini govorio je o pocesu vakcinacije ali i o kašnjenju u nabavci na Kosovu.

"Ceo region ima kašnjenja u procesu nabavke vakcine, ali Srbija je nedostatak nadomestila kineskim i ruskim vakcinama koje još uvijek nemaju dozvolu u Evropi", rekao je on.

Mikrobiolog Lul Raka ohrabruje građane da prime vakcinu AstaZeneka jer, kako tvrdi neželjeni efekti mnogo su manje štetni od pušenja.

Kaže da lično još nije vakcinisan, ali dodaje da postoji razlog zašto to nije učinio.

„U početku nisam primio vakcinu jer sam samo preležao COVID 19. Smatram da je ispravnije da 85-godišnjak primi vakcinu, jer jedna doza vakcine AstraZeneca štiti pacijenta od smrti i teške hospitalizacije 21 dan nakon imunizacije“, rekao je mikrobiolog.

Građani ne treba da se brinu zbog reakcije na vakcinu Astrazeneka, tvrdi Raka.

„Očigledno ću morati da vakcinu primim prije vremena da bih pokazao da ova vakcina nije štetna“, istako je miokrobiolog Lul Raka za RTV Dukagjini.

Na Kosovo je 28. marta, stigao prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina protov korona virusa, kompanije AstraZeneca.

Prve doze vakcina su sigle iz programa Svjetske zdravstvene organizacije COVAX, a očekuje se da će u okviru tog programa Kosovo dobiti ukupno 100.800 doza vakcina AstraZeneca.