HAMBURG

Farmaceutska kompanija BioNTech će se pojaviti na sudu u Hamburgu nakon tužbe u kojoj Njemica traži odštetu zbog teških posljedica njihove vakcine protiv covida-19. To je prva u nizu mogućih tužbi protiv kompanije u Njemačkoj zbog nuspojava vakcine.

Žena tuži njemačkog proizvođača za najmanje 150.000 eura zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i neodređene materijalne štete, stoji u odštetnom zahtjevu koji rješava sud u Hamburgu.

Planira osporiti procjenu njemačkog regulatora i EMA-e

Tužiteljica tvrdi da je zbog vakine patila od bolova u gornjem djelu tijela, otečenih nogu i ruku i poremećaja spavanja. Njen advokat Tobias Ulbrich je rekao da namjerava osporiti procjenu njemačkog regulatora i Evropske agencije za lijekove (EMA) da vakcina BioNTecha ima pozitivan omjer koristi i štete.

Prema njemačkom zakonu, proizvođači vakcina i lijekova su podložni tužbi i odštetnim zahtjevima ako “medicinska nauka” pokaže da njihovi proizvodi rade nesrazmjernu štetu ili ako su uputstva o lijeku pogrešna.

BioNTech, koji je cjepivo Comirnaty razvio u saradnji s američkim Pfizerom, smatra tužbu neutemeljenom. Tu je vakcinu, ističe kompanija, primilo 1.5 milijardi ljudi širom svijeta, uključujući više od 64 miliona Nijemaca.

EMA: Vakcina u godinu dana spasilo gotovo 20 miliona života

EMA tvrdi da je vakcina sigurna i da je u prvoj godini pandemije pomoglo da se u svijetu spasi gotovo 20 miliona života. EMA, međutim, priznaje da nakon vakcinisanja Comirnatyjem postoji mali rizik od razvoja miokarditisa i perikarditisa, dviju vrsta upale srca, i da u velikoj većini pogađaju mlade muškarce.

Agencija je dosad primila oko 1.7 miliona pritužbi zbog nuspojava koje su se razvile nakon primitka vakcine protiv covida-19. Radi se o 0.2 slučaja na 100 primijenjenih doza.

U Ecropskom ekonomskom prostoru (EEA) primijenjeno je 768 miliona doza vakcine protiv covida-19. Najčešće i uobičajene nuspojave vakcine su glavobolja, groznica, umor i bol u mišićima.