Produžio bolničko liječenje

Uprkos smanjenju broja novozaraženih na dnevnom nivou, Klinika za infektivne bolesti u Prištini i dalje je preopterećena brojem pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje, prenosi Reporteri.

Specijalista za zarazne bolesti Arben Vishaj ističe da su kapaciteti na toj klinici i dalje popunjeni, posebno nakon širenja novog britanskoj soja virusa kovid-19.

"Trenutno imamo 117 hospitalizovanih pacijenata. Tačno je da je britanska varijanta prisutna u našoj zemlji i možda je ova varijanta uticala na masovnije širenje infekcije koronavirusa. Situacija je gotovo isto ozbiljna kao i ranije. Ovo je potpuno drugačija situacija od protokola zaraznih bolesti", rekao je Vishaj.

Prema njegovim riječima, trenutno zaraženi pacijenti zahtjevaju duže bolnično liječenje, a osim starije populacije, sve je više pacijenata srednje starosne dobi koji zahtjevaju hospitalizaciju.

"Svakog dana otpustimo od tri do pet pacijenata, ali istog dana se ta mjesta popunjavaju, jer je trajanje liječenja duže. Još uvijek nismo napravili statističke parametre za ovaj mjesec sa tačnijim procentom. Generalno, trajanje hospitalizacije se produžilo i uglavnom su to stariji pacijenti, ali od nedavno imamo i ljude srednjih godina koji se liječe u našoj klinici“, kaže Vishaj.

On ističe da je od 117 pacijenata, čak 105 na kiseoničkoj terapiji, dok su četiri pacijenta na intenzivnoj njezi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri