Pandemija

Agim Shahini iz Alijanse za biznis Kosova procjenjuje da će kosovska privreda u roku od 12 dana izgubiti oko 120 miliona eura i napominje da Vlada nema mogućnosti da biznismenima nadoknadi izgubljeni novac, prenosi RTK2.

Vlada Kosova je usvojila nove mjere u borbi protiv pandemije korona virusa a pored ostalog, ugostiteljskim objektima se zabranjuje rad od 7. do 18. aprila i moći će da pružaju jedino usluge “za poneti” i dostave hrane.

Shahini navodi da Vlada Kosova mjere u borbi protiv pandemije uvodi na osnovu primjera evropskih zemalja ali ističe vlasti u drugim zemljama privrednicima nadoknađuju gubitke iz državnog budžeta.

“Ovde su rekli da će platiti kiriju, ali nije samo o tome riječ, kada sve zatvori na 12 dana gubici su na stotine miliona, a prema našoj proceni privreda na Kosovu će da izgubi od 100 do 120  miliona eura. To je mnogo, to je za našu privredu i za naše malo Kosovo mnogo. Sa druge strane, država nema para da nadoknadi to. Za državu je najlakše da zatvori sve, a najteže da podrži privrednike”, kaže Shahini.

On smatra da epidemiološka situacija na Kosovu nije toliko loša da bi se privreda zatvorila na 12 dana i dodaje da ugostitelji još uvijek ne mogu da se oporave od prošlogodišnjeg zatvaranja.

“Dan danas imamo posljedice i ukoliko se mjere zatvaranja nastave mi ćemo da izgubiti puno a nama treba najmanje godinu dana da se vratimo na stanje iz 2019. godine”, navodi predsjednik Alijanse za biznis Kosova i dodaje da će doći do “kolapsa u ekonomiji”.

Prema Shahinijevim riječima, svaka Vlada je u obavezi da nadoknadi do 80 odsto gubitka privrednicima kada donosi mjere zatvaranja i ponavlja da vlada to neće moća da uradi".

Izvor: Kosovo Online/RTK2