Nema slobodnih kreveta

Veliki broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom i sve veći broj hospitalizovanih stvaraju ozbiljne probleme zdravstvenom sistemu, rekao je generalni direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi u intervjuu za Reporteri.

Krasniqi upozorava da su kapaciteti bolnica na izmaku i dodao da se trenutno u klinikama i opštim bolnicama UKCK nalazi 900 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Kakva je generalno situacija vezana za pandemiju koronavirusa na Kosovu?

"Kao i ostatak svijeta i Kosovo se suočilo sa koronavirusom. Prvi slučajevi potvrđeni su 13. marta prošle godine, a jednogodišnji period pandemije može se podjeliti u dvije faze. U periodu od marta do juna bili smo na početaku pandemije i bilo je mnogo nepoznanica o virusu, ali bilo je i manje zaraženih. Tada smo uspjeli da liječimo sve pacijente kojima je bila neophodna hospitalizacija na Infektivnoj klinici. Prije nego što su prvi slučajevi potvrđeni u saradnji sa Institutom za javno zdravlje izradili smo plan i osganizovali hitnu pomoć za prijem pacijenata, a zatim smo formirali odjeljenje za njihovo liječenje i obučili osoblje Infektivne klinike o mjerama zaštite. Porastom broja slučajeva u aprilu cijela Infektivna klinika transformisana je u kovid kliniku. Tokom jula i avgusta, pored Infektivne klinike, bili smo prinuđeni da liječimo kovid pacijente i na pulmološkoj klinici, sportskoj medicini i bolnici Vučitrn, a uspjeli smo da ga pretvorimo i Mitrovicu u kovid bolnicu.

Postoji li nedostatak medicinskog osoblja?

Odluka Vlade Kosova od 5. jula 2020. godine obavezala je zdravstvene ustanove da reorganizuju medicinsko osoblje, kako bi imali dovoljno stručnajaka za liječenje zaraženih pacijenata. Odmah smo osnovali dvije komisije, za reorganizaciju prostora i medicinskog osoblja. Tada smo odlučili da obustavimo godišnje odmore, jer nam nam je bilo neophodno kompletno osoblje, koje je odmah prešlo u kovid sistem rada. Trenutno imamo 2200 angažovanog osoblja za liječenje kovid pacijenata. Potrebno nam je još medicinskih sestara, jer sada imamo dovoljni doktora nakon zapošljavanja specijalista.

Novi ministar Vitia raspisao je konkurs za prijem 210 medicinskih sestara, šta to praktično znači za vašu ustanovu?

Radujemo se što ćemo angažovati dodatno osoblje. Zatražili smo da i u narednom periodu nastavimo sa zapošljavanjem medicinskih sestara, jer je to zaista neophodno.

Kakve mjere treba preduzeti zbog aktuelnog povećanja broja novoinficiranih na Kosovu?

Svakodnevno smo u kontaktu sa nadženim ministarstvom i ustanovama uključenim u borbu sa koronavirusom. Od početka marta  koristimo maksimalno sve kapacitete i preopterećeni smo velikim brojem pacijenata. Broj zaraženih mora se smanjiti. Posljednjih mjeseci primjetno je slabo poštovanje mjere, a to je jedini način da se smanji broj novozaraženih. Bez poštovanja mjera ovakav trend će se nastaviti, a kapaciteti za bolničko liječenje su na izmaku.

Sa kojim se problemima pored pandemije još suočava Univerzitetska bolnica i Klinička služba Kosova?

Trenutno imamo veliki priliv pacijenata, a 900 pacijenata se liječi širom zemlje. Sve opšte bolnice trude se da priskoče u pomoć i pruže usluge pacijentima. Suočavamo sa nedostatkom slobodnih kreveta, pri čemu smo već jasno stavili do znanja da će svako povećanje broja kovid pacijenata, direktno uticati na nemogućnost liječenja ostalih bolesti. Ukoliko se ovakav trend nastavi, moramo nekako povećati kapacitete za smještaj.

Stabilizovali smo snabdjevanje madikamentima, sa izuzetkom dva ili tri lijeka, koji iz različitih razloga nisu dostupni. Definitivno smo riješili problem sa kiseonikom i uložili smo značajna sredstva za postavljanje rezervoare za tečni kiseonik u opštoj bolnice i  Univerzitetsko kliničkom centru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri