Skupština Kosova

12.06 Nakon izbora rukovodstva Skupštine završeno je konstitutivno zasjedanje. Kako je rečeno, o početku narednog zasjedanja, na kome će biti izabrana Vlada Kosova poslanici će biti obavješteni blagovremeno. Kako su danas ranije potvrdili predstavnici Samooopredjeljenja, sljedeća sjednica parlamenta biće održana danas popodne.

11.55 Konjufca je u svom prvom govoru sa mjesta predsjednika skupštine zahvalio poslanicima koji su mu ukazali povjerenje, istakavši da za njega neće biti razlike među poslanicima i izrazivši u ime svih poslanika zahvalnost građanima koji su dali povjerenje ovom sazivu parlamenta.

11.49 Srpska lista je za potpredsjednika Skupstine Kosova predložila Slavka Simića, a ostale nealbanske zajednice, izuzimajuci goransku, su predlozile da mjesto potpredsjednika rezervisano za njih ide rotaciono, a da prvi bude Bekim Arifi iz romske zajednice. Za ovaj prijedlog glasao je 61 poslanik, protiv je bilo šest, dok je 10 poslanika bilo uzdržano.

11.47 Za potpredsjednike skupštine izabrani su Saranda Bogujevci ispred Samoopredjeljenja, Bedri Hamza kao predstavnik Demokratske partije Kosova i Kujtim Shala ispred Demokratskog saveza Kosova. Za njihov izbor za je glasalo 107 poslanika, šest je bilo protiv.

11.39 Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca je izabran za predsjednika Skupštine Kosova. Za izbor Konjuce glasalo je 69 poslanika, 33 poslanika bilo je protiv, a uzdržanih nije bilo. Izbor Konjufce nisu podržali PDK, LDK i Srpska lista.

11.30 Poslanici prisutni u sali Skupštine Kosova položili su zakletvu za svoj poslanički mandat, makon što im je Komisija potvrdila mandate. Trenutno je u sali 114 poslanika, koji su zakletvu položili pred najstarijim poslanikom Avnijem Deharijem, koji predsjedava sjednicom.

10:44 Formiranje privremene komisije za verifikaciju kvoruma i mandata poslanika, polaganje zakletve, izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, tačke su dnevnog reda u saopštenju upućenom medijima Skupštine Kosova.

Prema Poslovniku o radu Skupštine, članu 9. tačka 1., radom konstitutivnog sastanka rukovodi najstariji poslanik parlamenta, u ovom slučaju Avni Dehari, uz pomoć najmlađeg poslanika po godinama Adeline Grainca. Očekuje se da će se ovo rukovodstvo nastaviti do izbora predsjednika i potpredsjednika Skupštine.

Nakon konstituisanja Skupštine, otvoren je put za formiranje nove vlade, koju će, kao pobjednik izbora na izborima 14. februara, predvoditi Albin Kurti iz Levizje Vetevendosje.

Na posljednjim izborima, Samoopredjeljenje ima 58 poslanika, Demokratska partija Kosova (PDK) 19, Demokratski savez Kosova (LDK) 15, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) 8, Srpska lista je osvojila 10 zagarantovanih mjesta, dva mjesta osvojila je Turska demokratska partija Kosova, po jedno poslaničko mjesto imaju Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija, Nova demokratska stranka, Goranska stranka, Nova demokratska inicijativa Kosova, Romska inicijativa, Aškalijska stranka za integraciju i Napredni romski pokret Kosova.