Otvoriti mogućnosti

Na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu izvedena je "izborna revolucija", a promjenjena politička slika uticaće i na novine u Briselskom dijalogu, smatra publicista Veton Surroi.

Surroi je istakao i da normalizacija odnosa Prištine i Beograda je ipak potreba i Kosova i Srbije i dodao da u nastavku pregovaračkog procesa očekuje veću dozu iskrenosti između dveju strana.

"Niko nas ne tera da postignemo jedan sporazum, nego je potreba naših društava da se normalizuju odnosi i otvore mogućnosti da na kraju živimo u kulturi mira, a ne u kulturi sukoba i jeziku rata, koji već dugo dominira i da nakon 20 godina imamo generaciju mladih ljudi koji su rođeni nakon rata, a koji žive u jeziku rata, odnosno konflikta”, istakao je Surroi gostujući emisiji "Sporazum", zajedno sa političkim analitičarom iz Berlina Bodom Weberom i savjetnikom predsjednika Privredne komore Srbije Nenadom Đurđevićem.

Konstitutivna sjednica novog saziva Parlamenta Kosova zakazana je za ponedjeljak 22. mart, a uskoro se očekuje i formiranje vlade, koju će, po svemu sudeći, predvoditi lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti.

U anketi sprovedenoj na Facebook stranici Sporazuma čak dvije trećine ispitanika je na pitanje "Da li bi Kurti više doprineo bržoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nego njegovi prethodnici", odgovorilo negativno.

Izvor: SporaZoom