Izbori 2021.

Nakon optužbi za namještanje rezultata, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) zatražila je ponovno prebrojavanje glasova sa izbora koji su održani 14. februara, prenosi Koha.

Predstavnik AAK u Centralnoj izbornoj komisiji Ibrahim Selmanaj rekao je da je bilo nepravilnosti u procesu prebrojavanja i dodao da bi istraga trebalo da se bavi svakim povjerenikom za koga se posumnja da je varao.

Zatražio je od CIK da izvrši ponovno prebrojavanje glasova, ali taj zahtjev nije dobio podršku drugih u CIK.

Predsjednica CIK Valdete Daka rekla je da o ponovnom prebrojavanju odlučuje CIK i ako dobije podršku svih, to se može dogoditi.

Predstavnik Samoopredjeljenja Sami Kurteshi je rekao da zahtjev za ponovno prebrojavanje premašuje zakonske okvire.

Kurteshi je rekao da nema razloga za ponovno prebrojavanja svih glasova, jer bi prema njegovim riječima tako nešto značilo da je izborni proces kriminalizovan.

On je ukazao da Pokret Samoopredjeljenje ima najmanje zahtjeva za ponovno brojanje glasova, iako je dobio više od polovine svih glasova.

Predstavnik LDK Sami Hamiti istakao je da su se stranke već složile sa svojim rezultatima i da nema razloga za prebrojavanje glasova, dok je predstavnik PDK Arianit Elshani ocjenio da je zahtjev AAK legitiman.

AAK je uputila najviše žalbi zbog krađe glasova na izborima za poslanike.

Kao rezultat optužbi, Meliza Haradinaj Stubla je podnela ostavku u stranci i na mesto ministra spoljnih poslova Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore