Lažni izvještaj

Prištinski advokat Tom Gashi najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Carle del Ponte, kao i nekadašnjeg šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku Unmika, Josea Pabla Baraybara.

Tužbu će, kako je objavio na Facebooku, podneti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katuçija iz Albanije, vlasnika "Žute kuće".

"U svojstvu advokata i po ovlašćenju gospodina Mersina Katuçija, priprema se krivična prijava, kao i građanska parnica protiv švicarskog senatora Dicka Martyija koji je tajno došao na imovinu i u kuću gospodina Katuçija. Iako u kući porodice Katuçi nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima Martty je prevario i zaveo Savjet Evrope. Navodno su u njegovoj kući držali stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, ilegalno ih mučili, ubijali i uzimali njihove organe za međunarodnu trgovinu", rekao je Gashi.

On je dodao da je lažni izvještaj Dicka Martyja zaveo i poslanike Parlamenta Kosova, koji su glasali za Specijalni sud.

"Lažni izvještaj Dicka Martyja zaveo je Savjet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca Euleksa Clinta Williamsona da istražuje ove navode, a 82 poslanika Republike Kosovo u avgustu 2015. godine zavedena su izvještajem Williamsona o potrebi formiranja za Specijalnog suda", rekao je između ostalog Gashi.

Gashi je takođe dodao da će Del Ponte tužiti "jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dick Marty za njegov lažni izvještaj", kao i da će krivična prijava bicti podneta i protiv šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku Unmika, Josea Pabla Baraybara, a koji je takođe, kako navodi Gashi, ilegalno otišao u kuću porodice Katuçi, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali „do kojih nikada nije došao“.

Izvor: Kosovo Online