Poziv na proteste

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, uoči dolaska predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu, saopštio je da se predstavnici Evropske unije, a prije svih Lajčak i Joseph Borell imaju pristrasan odnos prema Srbiji, prenosi Gazeta Express.

"Borell otvoreno koketira sa snagama koje podržavaju promjenu granica i snažno se protivi nezavisnosti Kosova, dok Lajčak drugačije govori u Prištini, a čim pređe granicu između Kosova i Srbije, nije jasno da li govori Lajčak ili Aleksandar Vulin, jer imaju iste izjave.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda traži da se predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Lajčak, dočeka sa protestima na Kosovu nakon što se nije izvinio „zbog igre sa mapom na kojem je Kosovo sastavni dio Srbije“.

"Albin Kurti, ali i oni drugi koji na kraju pristanu da se sastanu sa istaknutim borcem protiv nezavisnosti Kosova, a bez da se distanciraju od njegove akcije i prljave igre sa mapama, bez javnog izvinjenja, rizikuju da postanu dio Lajčakovog scenarija. Ako ovo prođe tako lako, sigurno će od ovog političkog prevaranta stići i drugi računi koji se guraju pred planove Srbije, pod okriljem EU“, piše u reakciji.

Savjet je ukazao, da portparol EU Peter Stano, ne da se nije ogradio od ove „geografske i političke piraterije Lajčaka, već je rekao da nam je upravo ova karta jasno stavila do znanja da je potrebno nastaviti razgovore i postići konačni sporazum“

Savjet navodi da Lajčak i Borell dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo, ali se pita da li oni predstavljaju politiku Evropske unije.

"To nas je stavilo pred dilemu. Da li je to stav samo pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje predstavljaju Lajčak i Borell, ili je to stav EU, iako je većina država priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Isti taj Lajčak pokušava da relativizuje ulogu Sjedinjenih Američkih Država u ovom dijalogu, koji je do sada bio dijalog Srbije i EU, a nakon posljednje posjete izjavio je da Ustav Kosova nije svijet i da ga treba promjeniti zbog formiranja Zajednice srpskih opština“, istaknuto je u saopštenju Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express