Međunarodna zajednica insistira

Iz Demokratije plus Emir Abrashi ocjenio je da buduća Vlada Kosova ne treba da razmatra i odlaže dijalog sa Srbijom, tim prije što međunarodna zajednica insistira na njegovom nastavku, piše Lajmi.

Prema njegovim riječima, to se vidi iz poziva evropskih zvaničnika da dijalog bude prioritet vlade.

„Pred novom vladom su očigledno izazovi - počev od borbe protiv pandemije kovid-19, vakcinacije građana, posljedice pandemije na ekonomiju. S obzirom na insistiranje kosovskih saveznika na konačnom rješenju sa Srbijom, nova vlada ni na koji način ne bi smela da odlaže proces dijaloga sa Srbijom. Ovo insistiranje međunarodne zajednice vidi se iz poziva evropskih zvaničnika da ovo pitanje stave u prioritete nove vlade, ali se vidi i u pismima koja je predsjednik Biden uputio aktuelnoj predsjednici Osmani i srpskom predsjedniku Vučiću, pozivajući na uzajamno priznanje Kosova i Srbije“, rekao je Abrashi za Lajmi.

Naglasio je da Kosovo treba da iskoristi priliku što je na čelu Bijele kuće osoba koja poznaje prilike na Kosovu i dodao je da je pored snažne podrške procesu dijaloga, američki predsjednik Joseph Biden vratio dijaloga za sto u Briselu.

„Sa novim zamahom stvorenim dolaskom Bajdenove administracije, Kosovo je u povoljnijem položaju u procesu dijaloga, vlada ne bi trebala da zapostavi tu dugoočekivanu okolnost. Iako je administracija Baracka Obame bila manje uključena u proces, prepuštajući u potpunosti dijalog Briselu, administracija Donalda Trumpa je stvar uzela u svoje ruke rješavajući proces normalizacijom ekonomskih odnosa, ali bez koordinacije sa Briselom. Sada je na čelu Bijele kuće osoba koja poznaje situaciju na Kosovu, što je izrazio i pismom upućenim aktuelnom predsjedniku“, rekao je Abrashi.

Podsjetio je da je Biden lično bio uključen u rješavanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

„S druge strane, pored snažne podrške ovom procesu, predsjednik Biden vratio je vođstvo dijaloga natrag na sto u Briselu“, rekao je Abrashi.

Abrashi smatra da nova vlada treba da formira novi pregovarački tim Kosova, koji bi bio konsolidovan i imao u sastavu predstavnike opozicije i nevećinskih zajednica.

Istakao je da bi tim trebao odmah da počne sa radom na izradi strategije za dijalog sa Srbijom, „i da pređe na razgovore, izbjegavajući praksu iz prošlosti, kada je kosovska strana bila nespremna za bilo kakav kompromis”.

Takođe kaže da je Republika Kosovo izgubila mnogo vremena u procesu dijaloga.

Pozivajući se na izjavu američkog ambasadora „svijet ne može da čeka“, Abrashi je rekao da je Kosovo izgubilo mnogo vremena u procesu dijaloga.

„Dakle, većina našeg državnosti prožeta je procesom dijaloga i ovo pitanje ne može trajati u nedogled, procesu treba dati epilog. Tako se može razumeti izjava američkog ambasadora da „Svijet ne može da čeka“, rekao je Abrashi.

Izjave da dijalog nije prioritet vlade, prema Abrashijevim riječima, nesumnjivo bi mogao da utiče na percepciju Kosova kao neozbiljnog saveznika.

Zaključio je da nova vlada ne treba da propusti ovu priliku i veliko interesovanje kosovskih saveznika za konačno rješenje procesa dijaloga, jer je Kosovo, kako je rekao, nedostatak mogućnosti i tvrdoglavost u prošlosti koštali čak i izolacije i vizneliberalizacije do danas.

 Izvor: Kosovo online/Lajmi.net