Detalji akcije

Specijalne jedinica Policije Kosova sprovele su juče akcije hapšenja na više lokacija širom Kosova u kojima je uhapšeno više službenika Agencije za razvoj poljoprivrede u okviru Ministarstva poljoprivrede zbog zloupotrebe službenog položaja u Prištini, a u akciji je zaplijenjeno i 400.000 eura, prenosi Reporteri.

Akcija koja je pokrenuta u Prištini sprovodila se i u Istoku, Lipljanu, Gnjilanu i Podujevu, a operacije su trajale nekoliko sati.

Glavni javni tužilac Kosova Aleksander Lumezi potvrdio je da je sprovedena akcija na više lokacija, gdje je obavljen pretres lokala uz zaplenu dokaznog materijala.

"Uhapšeno je 12 osoba, od koji su 10 službenici a dvoje su građani. Oni se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe službenog položaja, davanje i uzimanje mita", kazao je Lumezi.

On je naveo da je zaplijenjena veća suma novca kao i vozila, laptovovi i telefoni koji mogu biti dokazni materijal.  

Lumezi je naglasio da će akcija Policije Kosova biti nastavljena i narednih dana.

Hapšenja su  vršena u Agenciji za poljoprivredni razvoj zbog sumnje da su službenici ove agencije primali mito sa ciljem raspodjele subvencija. Prema medijskim navodima, uhapšeno je više službenika Agencije za poljoprivredni razvoj, a među njima je i šef agencije, Agim Nuha.

Direktor za privredni kriminal i korupciju Nazmi Sahiti rekao je da je u akciji zaplijenjeno oko 400.000 eura.

Premijer u tehničkom mandatu Avdullah Hoti rekao je da očekuje sveobuhvatnu i brzu istragu protiv svih zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, koji su umješani u slučaj zloupotrebe dodjeljivanja poljoprivrednih subvencija.

“Očekujem temeljnu, sveobuhvatnu i brzu istragu svih koji su umješani u slučaj zloupotrebe dodjeljivanja poljoprivrednih subvencija. Krivci bi trebalo da dobiju maksimalnu propisanu kaznu. Ti ljudi ne zaslužuju da budu dio javnih institucija”, napisao je Hoti na društvenoj mreži Facebook.