Problemi, problemi...

Građani Kosova i američki predstavnici koji žive i rade na Kosovu imaju različito mišljenje kada je u pitanju situacija sa pandemijom koronavirusa na Kosovu.

Dok se u pismu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država upućenom State departmentu navodi da je na Kosovu situacija u vezi pandemijom koronavirusa sumorna, stanovnici Prištine smatraju da postoje mnogo veći problemi, nego što je to virus kovid-19.

Nezaposlenost, loša situacija u zdravstvu, nedostatak lijekova samo su neki od problema koje su za TV Prva izneli građani Prištine.

"Veći problem je to što ljudi nemaju posla, nemaju para, nemamo gdje da se liječimo. To je problem", kaže jedan od anketiranih građana Prištine.

Isto mišljenje dijeli i njegov sugrađanin koji smatra da je problem u tome što "Kosovo još nije postala država kako treba".

Stariji gospodin iz Prištine smatra da su mediji nepotrebno dali previše važnosti pandemiji izazvanoj koronavirusom, jer su, kako kaže, pandemije uvijek bile i biće u narodu i nisu toliko opasne.

Ima i onih koji misle da je najveći problem Srpska lista.

Nasuprot tome, novinarka Teuta Haxhiu slaže se sa konstatacijom američke ambasade, prije svega kada su u pitanju zagađenje vazduha i psi lutalice.

"Zagađen vazduh i psi lutalice su već odavno veoma ozbiljan problem u Prištini. Po zagađenosti vazduha Priština je na nivou pojedinih gradova u siromašnim zemljama. Takođe, situacija sa pandemijom je veoma loša. Bivši ministar zdravlja Armen Zemaj je obećao da će u februaru stići prve doze vakcina na Kosovu, ali do kraja ovog mjeseca je ostalo još nekoliko dana i to se još uvijek nije desilo. Najgore je što mi ne znamo kada će stići prve vakcine na Kosovu", kaže Haxhiu.

Ona dodaje da ukoliko nova kosovska vlada ne bude uspjela da iskontroliše situaciju sa pandemijom, onda će i građani izgubiti poštovanje za Samoopredjeljenje.

"Mislim da nas očekuje mala političko – zdravstvena kriza narednih mjeseci", navodi Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/TV Prva