Lider Samoopredjeljenja

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti objavio je da ta stranka priprema nove prijedloge za reforme u obrazovnom sistemu, među kojima su i besplatni obroci za sve đake, ali i ukidanje ocjenjivanja za učenike nižih razreda osnovnih škola.

Kurti je na društvenoj mreži Facebook napisao da je razgovarao sa profesorom Univerziteta Harvard Fernandom M. Reimersom o svim izazovima sa kojima se suočava sektor prosvete na Kosovu, pogotovu u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Razgovarali smo o dugoročnim izazovima u obrazovanju i politikama koje planiramo za sljedeći mandat, počevši od besplatnih obroka za svu djecu, ukidanja ocjena za niže osnovne razrede, novih kurikuluma i dualnog obrazovanja koje povezuje stručno osposobljavanje sa tržištem rada. Znamo da je većina učionica u školama preopterećena, a reforma koju je predložio profesor i koja se već pokazala efikasnom, jeste angažovanje pomoćnika za nastavnike na svim nivoima. Pokret Samoopredjeljenje planira da podstakne vrhunske studente master nivoa da se bave nastavom i obezbjedi kontinuiranu profesionalnu obuku na nacionalnom nivou“, napisao je Kurti.

Kako je dodao, u razgovoru sa profesorom Reimersom, zaključeno je i da je neophodna reforma u tri sfere javnog života, vladavini zakona, ekonomiji i obrazovanju.

Dvojica sagovornika su takođe razgovarala i o značaju čitanja, pristupa knjigama u svakoj učionici za svako dijete, kao i vremenu posvećenom čitanju tokom časova.

"Čitanje je hrana za tijelo. Jedan od prioriteta nove vlade biće i obezbjeđivanje novih biblioteka u svim školama na Kosovu“, napisao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online