Aktivista DnD

Mreža nevladinih organizacija Demokratija na djelu ocjenjuje da su vanredni izbori organizovani u skladu sa demokratskim standardima, uz opasku da sjenku na to baca veliki broj glasova za Adrianu Hodžić i romsku inicijativu na sjeveru Kosova i pokušaj pritiska Samoopredjeljenja i Vjose Osmani na CIK, prenosi Kosovo press.

Aktivista DnD Eugen Cakoli ocjenjuje da je transparentan rad CIK i efikasno objavljivanje preliminarnih rezultata povećalo transparentnost i kredibilitet izbora na Kosovu.

“Smatramo da su prijevremeni parlamentarni izbori organizovani i sprovedeni u skladu sa demokratskim standardima. Izborni dan pratile su neke izolovane nepravilnosti, koje su bile evidentne i tokom prethodnih izbornih ciklusa. Objavljivanje preliminarnih rezultata i izlaznost na izborima u kratkom roku od strane CIK povećava je transparentnost i kredibilitet", ocjenio je Cakoli.

Demokratija na djelu komentarisala je i veliki broj glasova bošnjačke i romske zajednice u oblastima sa većinskom srpskom populacijom, posebno u Sjevernoj Mitrovici i Gračanici.

“Ono što se na ovim izborima ističe kao fenomen je gubitak tradicionalnih političkih subjekata iz redova nevećinskih zajednica, posebno iz bošnjačke i romske zajednice. Svakako je neobičano da veliki broj glasova u oblastima sa srpskom većinom, posebno u Sjevernoj Mitrovici i Gračanici, osvoje bošnjačke i romske partije. Dva politička subjekta, inicijativa Adriane Hodžić i romska inicijativa, osvojila su znatan broj glasova, što je u suprotnosti sa demografskom koncentracijom stanovništva u tim oblastima“, smatra Cakoli.

Mreža nevladinih organizacija Demokratija na djelu negativno ocjenjuje i pokušaj pritiska i miješanja u rad CIK, pogotovo od Pokreta Samoopredjeljenje i kandidatkinje za predsjednika Vjose Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press