Lider Pokreta Samoopredjeljenje

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je u intervjuu za Associated Press rekao da bi dijalog sa Srbijom trebalo da bude stabilan i sa drugačijim pristupom, te da treba uzeti u obzir principe i vrijednosti uspostavljanja transatlantske dimenzije, prenosi Koha.

„Kako bi imali kontinuirani dijalog i konačni sporazum, moramo da promjenimo pristup u odnosu na postojeći, koji je bio tipičan za prethodnu administraciju Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Kurti.

Naglasio je da pristup dijalogu treba promjeniti, pri čemu se moraju provjeravati ne samo interesi i činjenice, već vrijednosti i principi.

„Ovo može biti okvir za Evropsku uniju i evroatlantske integracije, kao cilj za obe zemlje“, rekao je Kurti.

Istakao je da će Kosovo biti spremno da se prijavi za status kandidata da postane "dio Evropske unije kao Republika Kosovo".

„S druge strane, vjerujem da bi EU trebalo da iznese neku vrstu mini-plana za zapadni Balkan, sličan onome što su SAD učinile za Zapadnu Evropu nakon Drugog svjetskog rata. Stalno sam ponavljao svojim njemačkim i francuskim prijateljima da nam to dozvole jer šest zemalja Zapadnog Balkana ima EU kao važnog partnera. Historija nas uči da je Balkan važan za Evropu“, naglasio je lider Pokreta Samoopredjeljenje.

Govoreći o albanskoj dijaspori, Kurti je rekao  da će, kada bude bio na čelu vlade, sarađivati sa dijasporom, jer su uspješni albanski biznismeni u inostranstvu.

 „Imamo poseban program koji uključuje našu dijasporu u državne institucije, univerzitete, ali i u poslovni sektor“, dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore