V.d. ministra zdravlja

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj rekao je da se situacijom sa pandemijom efikasno upravlja i da se može smatrati mirnom, ali je zatražio da se nastavi sa disciplinom i poštovanjem antikovid mjera, prenosi Reporteri.

Zemaj je rekao da su i dalje u crvenoj zoni Priština i Kosovo Polje, ali je situacija generalno stabilna.

"Imamo mirnu situaciju sa pandemijom. Zabrinjavali su novi slučajevi kovida-19, kao i nova infekcija koja se pojavila u Velikoj Britaniji", ukazo je on navodeći da je sa trenutnim oganičenjima sitaucija stabilna.

Zemaj je rekao i da ne vjeruje da se na popuštanje mjera može računati u skorije vrijeme.

"Nacionalni insitut za javno zdravlje garantuje izolaciju ovog novog virusa u smislu širenja kontakata, liječenja i ispitivanja. Zdravstveni radnici su pokazali da to možemo nadgledati i kontrolisati, ali da je potrebna i dodatna pažnja“, rekao je Zemaj.

On je predočio da je doneta odluka i o zatvaranju avio saobraćaja sa Velikom Britanjom. Naveo je i da propisane mjere važe za sve, pa i političke stranke, koje ovih dana dobijaju novčane kazne zbog nepoštovanja mjera.

"Građani, političke stranke i aktivisti su isti. Izrečene su novčane kazne za političke stranke i mislim da bi nadzor trebalo proširiti ne samo u određenim centrima. Sanitarni inspektorat, policija i svi ostali trebalo bi da budu aktivniji i da vide izborni kalendar koji bi političke stranke trebale da dostavljaju u policiji i preko njih da nadgledaju“, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri