Predsjednik VV-a

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Albin Kurti rekao je, komentarišući navode lidera AAK Ramusha Haradinaja da će na biti Kosovu organizovan referendum za pitanje ujedinjenja sa Albanijom, da bi Kosovo svakako trebalo da ima pravo na organizovanje referenduma, ali ne nužno po tom pitanju, prenosi Reporteri.

Kako je Kurti naglasio u video intrvjuu sa urednicima političkog magazina "Oxford Political Review" , Kosovo neće izazvati treći balkanski rat kako bi došlo do ujedinjenja sa Albanijom.

"Ustav Kosova kaže da Kosovo ne može biti ujedinjeno ni sa jednom drugom državom. Srbi, Bošnjaci i drugi, svi su oni državljani Kosova, ali kada Srbija želi da se miješa u unutrašnje stvari Kosova, tada se šalje poruka da je Kosovo slaba država koja se suočava sa hegemonijom Srbije. Srbija želi da stvori Veliku Srbiju, dok Beograd vrši pritisak na Srbe na Balkanu da se ne integrišu. Želimo da imamo pravo na referendum, ne želimo da vidimo bilo kakav oblik nasilja. Kosovo bi trebalo da ima pravo na referendum, ne nužno da se pridruži Albaniji, već da ima pravo na referendum", rekao je Kurti.

Kada je riječ o postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, Kurti je rekao da bi trebalo da postoji volja i iskrene namjere sa obje strane, kako bi se postigao trajni dogovor.

"Moramo da postavimo jasne zahtjeve jedni drugima. Srbija ima neke zahtjeve za Kosovo, kao i mi za njih,  a budu na stolu dok se vodi pošten dijalog. Isto tako, još jednom moraju da se revidiraju vih 33 preliminarna sporzuma iz Brisela, a koji se ne sprovode. Moramo da zatvorimo to poglavlje da bismo krenuli napred", istakao je Kurti.

Kako je ekao, u potpunosti je spreman da sasluša potrebe i zahtjeve kosovskih Srba, koji su njegovi sugrađani.

“Ali moram da kažem da nisam spreman da uđem u projekat gdje moramo da nadoknadimo Srbiji gubitke koje je ona prouzrokovala na Kosovu. Suze na Vučićevom licu nisu suze običnih Srba, već su suze Srbije kao države koja je izgubila Kosovo. Pregovori u dijalogu su nešto od čega bi obični građanii trebalo da imaju korist, a ne političari. Moramo da pomognemo građanima“, rekao je Kurti.

Pomenuo je i slučaj pokušaja proglašenja vanrednog stanja od strane bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

“U martu 2020. godine bivši predsjednik je želeo da proglasi vanredno stanje i želeo je da preuzme vođenje države u svojim rukama. Želeo je moć da Kosovo transformiše iz parlamentarne republike u predsjedničku. Mislio je da je kralj. Zamislite da kraljica Elizabeta pozove policiju u Britaniji, a da se ne povinuje naredbama premijera Johnsona", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri