Odluku donosi Vrhovni sud

Predstavnik Samoopredjeljenja (VV) u Centralnoj izbornoj komisiji Alim Rama uvjeren je da su imena svih kandidata te stranke na listu upisana u skladu sa zakonom i da će svi biti kandidati na izborima 14. februara, prenosi KTV.

Rama je nakon odbijanja Panela za žalbe da naloži CIK da potvrdi listu Samoopredjeljenja kao potpunu rekao da će se oni žaliti Vrhovnom sudu.

Takođe je optužio predsednicu CIK Valdete Daka da se ponaša kao da je ta institucija njeno vlasništvo i da namjerava da opstruira lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija i diskredituje izborni proces.

On je rekao da, uprkos odluci Vrhovnog suda, Samoopredjeljenje neće promjeniti listu i na izbore će izaći sa petoro kandidata koji još nisu sertifikovani.

“Glavni odbor VV odlučio je da će Kurti biti nosilac liste i tako će biti, bez obzira na odluku najviše instance. U svakom slučaju, nadamo se da će Vrhovni sud doneti odluku u korist VV i osporiti paušalnu odluku CIK, kao što je to ranije učinio u slučaju poslanika Zafira Berishe“, rekao je Rama.

On je optužio Daku da je stala na stranu LDK i PDK.

„Ona mora biti nepristrasna u političkim procesima, to je politički zlonamjerna odluka i ima za cilj da diskredituje izborni proces. Sve što je urađeno ima samo jedan cilj, da se spreči Albin Kurti, jer je pobjednik poznat, svi ostali su kolateralna šteta“, rekao je Rama.

Za ovu odluku na štetu VV okrivio je i IPŽP i dodao da je prvi put video da je zakon iznad Ustava.

Prema njegovim riječima, Daka da je napisala pismo IPŽP u vezi s tim pitanjem, a trebalo je da odluku pripremi Kancelarija za sertifikaciju, izglasa CIK, a zatim da je Daka potpiše prije slanja Panelu.

“Ali pismo je napisala sama, ona CIK smatra privatnom svojinom. Isto se dogodilo sa izborima u Podujevu. U odluci Predsjedništva o odlaganju izbora navedeno je da je doneta na osnovu zahtjeva CIK, dok mi kao CIK nismo poslali pismo. Tri dana kasnije, videlo se da je Daka privatno pisala predsjedniku“, dodao je Rama.

Govoreći o mogućnosti da Vrhovni odbije listu Samoopredjeljenja, Rama je naveo da se lista neće mijenjati i da VV neće izgubiti nijedan glas.

“Spisak će biti takav kakav je. Glasovi koji idu neoverenim kandidatima računaće se samo kao glasovi za stranku. Glasovi za kandidate se ne određuju glasovima birača i služe samo za interno rangiranje“, rekao je on.
 
Izvor: Kosovo Online/KTV