Izbori 2021.

Devet političkih partija koje su podnele žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke očekuju danas odluku, nakon sjednice ovog izbornog tijela, koja je zakazana za 10 časova, prenosi Ekonomija Onlajn.

Sudije koje se nalaze u sastavu Izbornog panela obrađuju žalbe kako bi u predviđenom roku, koji ističe danas, doneli odluku.

Postupak je pokrenut nakon što Centralna izborna komisija nije potvrdila kandidature devet političkih partija za predstojeće izbore, jer na listama imaju osobe koje nemaju mogućnost kandidovanja.

Odluka CIK je posljedica presude Ustavnog suda, za koju Albert Krasniqi iz "Demokratije plus" kaže da je obavezujuća i da je moraju svi poštovati.

Prema njegovim riječima, ako se presuda ne poštuje, slučaj bi mogao da ode u Državno tužilaštvo.

Odluku Izbornog panela za žalbe čeka Pokret Samoopredjeljenje, AAK, NISMA i još šest stranaka kojima Centralna izborna komisija u petak nije ovjerila liste kandidata, jer uključuju ljude osuđene pravosnažnom presudom u posljednje tri godine.

Nakon Izbornog panela za žalbe, sljedeća eventualna adresa za žalbe je Vrhovni sud, ali svi postupci moraju biti završeni do 31. januara.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online