Za sopstvene interese

Političke stranke stalno najavljuju da će se mijenjati, međutim ideološki ostaju iste, smatraju analitičari. Navode da su stranke u većini slučajeva radile za sopstvene interese, vrlo malo za interese građana i to radi dobijanja glasova na izborima, prenosi Ekonomija onlajn.

Politički analitičar Visar Xhani kaže da su se političke partije promenile samo u pogledu koalicija i njihovih interesa, dok se u pogledu ideologija uopšte nisu promjenile.

"Imamo inkluzivne stranke. One prave koaliciju sa svim vrstama partija. Vidimo nove ličnosti, koje imaju iste političke stavove i politički mentalitet. Mentalitet je veoma važan kada se stvara politička partija, a na Kosovu nema promjene mentaliteta", kazao je Xhani.

On dodaje da su se samo mijenjali partijski lideri, ali su figure i politika nastavak onih koje su bili ranije.

"Sada smo vidjeli da su se lideri u nekim političkim partijama već promjenili. Vidimo, na primjer, Memlija Krasniqija ili Lumira Abdixhikua koji su došli. Ali, ljudi oko nas još uvijek nisu vidjeli mnogo drugačije figure ili smo vidjeli nastavak politike koju su imali ranije. I dalje kao da su u studiju stranke koju su preuzeli i nema veće promene ili refleksije", smatra Xhani.

On kaže da se političke partije na Kosovu konsultuju sa SAD, zemljama članicama Kvinte, što je vrlo korisno.

"Kada slušamo saveznike politika je dobra. Stalno vidimo da političke partije na Kosovu imaju redovne konsultacije i sa SAD i sa zemljama članicama Kvinte, što je dobro jer su politička agenda Kosova i njegove akcije uvijek koordinisane sa zapadnom politikom", poručio je on.

Politički analitičar Gazmir Raci smatra da su se političke partije na Kosovu tokom godina dosta promenile, jer su, prema njegovim riječima, stranke shvatile da treba da budu bliže građanima kako bi pridobile njihove glasove.

"Postoje velike promjene. Na primjer, ako analiziramo partije koje su izašle iz rata, one su u svojim prvim počecima bile veoma nacionalističke u smislu svojih političkih opredjeljenja. U međuvremenu, godinama su shvatili da politička partija mora biti mnogo bliža građaninu da bi ga ubjedila", kaže Raci.

On napominje da su se stranke promjenile u pogledu organizacije i strukture.

Kako kaže PDK i LDK su na početku imale angažovanje sa dijasporom, ali su to kasnije zaboravile.

"U međuvremenu, pošto je dijaspora dala veliku podršku Pokretu Samoopredjeljenje, sada imamo povratak tradicionalnih partija dijaspori. Izgleda da su shvatili da bi možda i najviše glasova moglo da dođe odatle", istakao je Raci.

On dodaje da kosovsko rukovodstvo stalno ima dobru koordinaciju sa međunarodnom zajednicom.

"Država Kosovo je država koja je izgrađena zajedno sa međunarodnom zajednicom. Ne mislim da ih naše stranke ili rukovodstvo slušaju, ali postoji koordinacija. Istorijski imamo dobru koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i zahvaljujući toj koordinaciji imamo oslobođenje, slobodu, nezavisnost i državu koju još gradimo. Na kraju krajeva, vidite šta se dešava u Ukrajini, a oni skeptici koji su bili protiv međunarodne saradnje, vjerujem, sada su počeli da mijenjaju svoj pristup međunarodnoj zajednici, i bez međunarodne saradnje, bez strateškog saveznik, bez pristalica glavnih, kao što su SAD, Njemačka, Francuska, ne možete da funkcionišete kao mala država, čak ni uzimajući u obzir svoje kapacitete koje imate u sektoru bezbjednosti", zaključio je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online