Podrška Kosovu

Tokom svog predsjedavanja OSCE-om Švedska će podržati Kosovo u različitim oblastima, a jedna od oblasti kojoj će posebna pažnja biti posvećena biće promocija nevećinskih zajednica, prenosi Ekonomija Onlajn.

Na konferenciji za štampu švedska ambasadorka na Kosovu Karin Hernmarck i vršilac dužnosti šefa misije OSCE-a na Kosovu Kilian Wahl, predstavili su svoje prioritete naglasivši da će im prioritet biti rješavanje sukoba.

Švedska ambasadorka Karin Hernmarck rekla je da će Švedska preuzeti važne stvari i doprineti rješavanju sukoba.

„Svijet se mnogo promjenio od 1975. godine, ali još uvijek postoje sukobi i  političke krize koje nam predstavljaju zajednički izazov, uz to imamo pretnje uključujući terorizam i sajber kriminal. Pandemija je još više pogoršala situaciju i ove prijetnje se mogu riješiti samo međunarodnom saradnjom, Švedska će preuzeti važne stvari i doprineti rješavanju sukoba. Švedska ima čast da preuzme predsjedavanje 2021. godine, klimatske promjene predstavljaju prijetnju, radićemo i na polju rodne ravnopravnosti kako bi ubrzali taj proces. Švedska će nastojati da bude konstruktivna i inkluzivna država", rekla je Hernmarck.

Vršilac dužnosti šefa misije OSCE-a na Kosovu Kilian Wahl naglasio je da će misija podržati borbu protiv terorizma i drugih pretnji širom svijeta.

Kilian Wahl je dodao da će prioritet biti promocija nevećinskih zajednica na Kosovu.

„Razmotrivši plan za 2021. uzeli smo u obzir prioritete predsjedništva, kao i potrebe naših korisnika. Misija će takođe podržati ključnu borbu protiv terorizma i drugih prijetnji. Takođe ćemo organizovati obuku za istražitelje i institucije za podršku u borbi protiv kriminala i korupcije. Nastavićemo da nadgledamo krivična suđenja, a prioritet će biti promocija nevećinskih zajednica i podrška Kosovu“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online