Dvije godine nakon prvog ročišta

Svi optuženi u slučaju „Veterani“ oslobođeni su krivice na ročištu koje je održano danas.

Otprilike dvije godine nakon prvog sudskog ročišta, danas je završeno suđenje u slučaju zvanom „Lažni veterani“.

Optuženi Agim Çeku, Nuredin Lushtaku, Sadik Halitjaha, Shkumbin Demalijaj, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Rrustem Berisha, Faik Fazliu, Smajl Elezaj, Fadil Shurdhaj i Xhavit Jashari teretili su se za krivično djelo „zloupotreba službenog položaja“.

Svi su oni bili članovi Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika u ratu Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema navodima Specijalnog tužilaštva, oko 19.000 „lažnih veterana“, osoba koje nisu ispunjavale zakonske kriterijume, uvršteno je na spiskove veterana i primalo penzije od države.

Agim Çeku, koji je bio jedan od optuženih, rekao je da je čekao ovu odluku jer se, kako je naveo, sve vrijeme osjećao nevino.

Advokat Arianit Koci rekao je da je Sud uzeo u obzir sve primjedbe.

Istovremeno, Shkumbin Demalijaj čestitao je svima status veterana.

„Svim ljudima koji su bili u ratu, čestitam status veterana“, rekao je.

S druge strane portal Kossev piše, da je Kosovo sredinom 2018.  potresao skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Elez Blakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog prijetnji.

Blakaj je jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova vladine Komisije, među kojima je i tadašnji ministar Kosovskih snaga bezbjednosti, Rrustem Berisha, kao i njegov zamjenik, Agim Çeku, zbog priznavanja i verifikacije statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ za preko 19.000 osoba za koje se sumnja da su „lažni veterani“.

U optužnici je bilo navedeno da su osumnjičeni, u svojstvu službenih lica, namjerno prekoračili nadležnosti kako bi omogućili drugim licima da ilegalno profitiraju u kontinuitetu na štetu budžeta Kosova.

Podizanje ove optužnice u javnosti je izazvalo podjeljena mišljenja.

Jedan od najvećih protivnika Blakajeve optužnice, protiv članova ove komisije, a čiji su članovi iz redova Alijanse za budućnost Kosova i Demokratske partije Kosova, premijer Ramush Haradinaj, nazivao je ovog tužioca „fićfirićem“ i „kradljivcem kokošaka“. Bivši pripadnici OVK iz operativne ratne zone Dukađini kojom je komandovao upravo Haradinaj, zahtjevali su još septembra 2018. od Tužilaštva Kosova da u roku od deset dana povuče optužnicu.

Sa druge strane, EU i međunarodna zajednica pozivale su sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, „uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija“.

Izvor: Koha/KoSSev