Verifikacija

Sudsko vijeće Kosova i Centralna izborna komisija započeli su danas verifikaciju lista političkih partija, na kojima su imena kandidata koji su dobili pravosnažne presude, piše Reporteri.

Ovaj proces će se završiti u srijedu, 20. januara.

Spiskovi političkih partija sa kandidatima za poslanike biće predmet verifikacije u šest institucija rekao je portparol CIK-a Valmir Elezi.

„Posebna pisma su poslata u 6 institucija kako bi se zatražila potvrda podobnosti kandidata u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima. Uz ova pisma ide lista kandidata za poslanike koji su predati CIK-u. Član 29., koji govori o podobnosti ili sposobnosti kandidata, pokazuje ko ne može biti verifikovan kao kandidat za zamjenika“, rekao je Elezi za Gazeta express.

Iz Sudskog savjeta Kosova, rekli su za T7 da imaju bazu podataka u kojoj su registrovana sva lica osuđena pravosnažnom presudom. Podaci iz ovog registra mogu se verifikovati za vrlo kratko vrijeme. Dva dana za ovu verifikaciju više su nego dovoljna za nas kao instituciju. Proces verifikacije je vrlo jednostavan, jer verifikuje da li bilo koji kandidat političkih subjekata postoji u ovoj bazi podataka ili ne“, naveli su u Savjetu.

Ukoliko utvrde da osobe koje su se kandidovale za poslanike imaju pravosnažne kazne, Centralna izborna komisija treba da odbije njihovu potvrdu za učešće na izborima 14. februara.

Čak i presuda Ustavnog suda kaže da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično djelo u posljednje tri godine, ne može biti kandidat za poslanika niti imati valjan mandat u Skupštini Kosova.

Na listama kandidata za poslanike političkih partija za izbore 14. februara nalazi se nekoliko osoba osuđenih pravosnažnom presudom u posljednje tri godine.

Pokret Samoopredeljenje ima 10 kandidata sa aktivnim optužnicama i dva kandidata osuđena u posljednje tri godine. Među njima su Albin Kurti i Albulena Haxhiu, koji su u septembru 2018. osuđeni na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca na Skupštinu.

AAK ima osam kandidata sa aktivnim optužnicama. PDK ima četiri kandidata sa aktivnim optužnicama i jednog osuđenog u posljednje tri godine.

Inicijativa ima jednog sa aktivnom optužnicom i dva osuđena u posljednje tri godine. Jedan od njih je Besnik Berisha, bivši šef Odjeljenja za proizvodnju dokumenata u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je u martu 2018. godine osuđen na 6 mjeseci uslovno zbog „odavanja službene tajne“.

Srpska lista ima jednog sa aktivnom optužnicom i jednog osuđenu. Milana Aritonovića sa Srpske liste sud je kaznio sa 500 eura zbog lažnog prijavljivanja imovine.

Demokratski savez Kosova ima samo jednog kandidata sa aktivnom optužnicom.

Ovo su sve institucije kroz koje će liste poslanika proći na verifikaciju:

Slovo „e“ u članu 29 kaže da kandidat ne može biti lice koje je član Kosovske obavještajne agencije. Zbog toga smo, kako bismo bili sigurni da kandidati nisu članovi Kosovske obavještajne agencije, tražili smo od ove institucije da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su članovi Kosovske obavještajne agencije.

Slovo „c“ u članu 29 kaže da kandidat ne može biti lice koje je pripadnik Policije Kosova. Zbog toga smo, kako bismo bili sigurni da kandidati nisu pripadnici Policije Kosova, tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su pripadnici Policije Kosova.

Slova „b“ i „k“ u članu 29 navode da kandidat ne može biti lice koje je pripadnik Kosovskih bezbjednosnih snaga, i pripadnik oružanih snaga bilo koje države. Zbog toga smo, kako bismo bili sigurni da kandidati ispunjavaju ovaj kriterijum, tražili smo od Ministarstva odbrane da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su pripadnici oružanih snaga Kosova.

Slovo „g“ u članu 29. kaže da kandidat ne može biti lice koje je diplomatski predstavnik. Zbog toga smo, kako bismo bili sigurni da kandidati nisu diplomatski predstavnici, zatražili od Ministarstva spoljnih poslova da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su diplomatski predstavnici.

Slova „a“, „p“ i „k“ u članu 29 navode da kandidat ne može biti lice koje je, sudija ili tužilac na Kosovu ili negdje drugde, sudskom odlukom lišeno je prava da bude kandidat i pravosnažnom sudskom presudom u posljednje tri (3) godine oglašeni krivim za krivično djelo.

Stoga smo tražili od Sudskog savjeta Kosova da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su sudije, ako podležu sudskoj odluci kojom im se oduzima pravo da budu kandidati, i da li su pravosnažnom sudskom presudom u posljednje tri (3) godine oglašeni krivim za krivično djelo.

Slova „o“, „r“ i „s“ u članu 29. navode da kandidat ne može biti lice kome, sudskom odlukom, uključujući odluku IPZŠP, pravo na bio kandidat, nije platio novčanu kaznu koju je izrekao i nije se pridržavao nijednog naloga Panela. Stoga smo zatražili od Izbornog panela za žalbe i pritužbe da nam pošalje imena osoba sa liste kandidata ako su predmet odluke IPŽP da im se uskrati pravo da budu kandidati, ako nisu platili novčanu kaznu koju je izrekao IPŽP, i ako nisu uspjeli da se pridržavaju bilo kog naloga iz ECAP-a.

U duhu ustavnih i zakonskih obaveza za međuinstitucionalnu saradnju zatražili smo od ovih institucija da u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 20. januara 2021. godine u 12 časova, odgovore na naše zahtjeve za verifikaciju, navodi Reporeteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri