Parlamentarni izbori 2021.

Kosovski pravni institut saopštio je da je, prema njihovom istraživanju, ukupno 28 kandidata za poslanike osuđeno u posljednje tri godine, što je po odluci Ustavnog suda smetnja za izlazak na izbore, a verifikacija izbornih lista trebalo bi da bude završena 20. januara, prenosi Reporteri.

Pokret Samoopredjeljenje, koji je u trku ušao zajedno sa Vjosom Osmani, ima najviše kandidata sa aktivnim optužnicama, čak 11, a jedan od onih koji imaju i presudu na uslovnu kaznu zatvora je Albin Kurti.

Izborne liste kandidata biće poslate na verifikaciju u šest institucija, kako bi bile naknadno ovjerene i odobrene.

Kako su saopštili iz CIK, u cilju sprovođenja presude Ustavnog suda i Zakona o opštim izborima, Centralna izborna komisija sarađivaće sa nekoliko institucija u sertifikaciji političkih subjekata i njihovih kandidata.

“CIK će uputiti zahtjev Sudskom savjetu Kosova, Izbornom vijeću za žalbe, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Kosovskoj obavještajnoj agenciji, ministru spoljnih poslova i ministru odbrane, za verifikaciju kandidata prema članu 29. Zakona o opštim izborima”, objašnjeno je u saopštenju.

Konačnu odluku verifikacija lista, trebalo bi da bude donesena do 20. januara.

Iz Sudskog savjeta Kosova, za T7 rekli su da su dva dana i više nego dovoljna za verifikaciju 1.079 prijavljenih kandidata za poslanike.

"Mi već imamo bazu podataka u kojoj su registrovana sva lica osuđena pravosnažnom presudom. Podaci iz ovog registra mogu se verifikovati za vrlo kratko. Proces verifikacije je vrlo jednostavan, jer jednostavno verifikuje da li bilo koji kandidat političkih subjekata postoji u ovoj bazi podataka ili ne“, rekli su iz Sudskog savjeta.

Izvor: Kosovo online/Reporteri