Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani i šef Pokreta Samooprdjeljenje potpisali danas sporazum o zajedničkom izlasku na vanredne parlamentarne izbore 14. februara, koji je objavio Reporteri.

Vijest o zajedničkom izlasku na izbore objavili su na konferenciji za medije.

Sporazum između Pokreta Samoopredjeljenje i Inicijative Vjose Osmani sadrži 10 tačaka:

1. Dati prioritet funkcionalnom pregledu pravosudnog sistema sa proverom kao integralnim delom ovog procesa, kao i punom odlučnošću prema beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.

2. Dati prioritet ekonomskom oporavku nakon pandemije, usmeravajući investicije i planiranje budžeta ka zdravstvenom sektoru, zaštiti životne sredine, digitalizaciji, ulaganju u ljudski kapital, promociji lokalne proizvodnje kako bi se prihvatio održivi koncept inovativnog ekonomskog razvoja.

3. Potpuna posvećenost tome da će osobe koje će voditi vladine resore biti kvalifikovane, kompetentne i sa integritetom i da će postojati saglasnost strana u vezi sa imenima koja će voditi ova odeljenja na osnovu gore navedenih kriterijuma.

4. Razmatranje i odobravanje lokalnog zakonodavstva, kao i odgovorno sprovođenje neophodnih reformi u skladu sa evropskim standardima u cilju integracije Kosova u Evropsku uniju, kao i članstva Kosova u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama.

5. Posvećenost jedinstvenoj i sveobuhvatnoj zastupljenosti u donošenju odluka u procesu dijaloga Kosovo-Srbija.

6. Poštovanje Ustava Kosova i nepodržavanje bilo koje inicijative koja krši ustavnu regulativu, teritorijalni integritet, princip državnog jedinstva i suvereniteta Kosova.

7. Pregled reprezentacije i organizacije diplomatske službe u cilju dostojanstvenog predstavljanja Kosova na međunarodnom nivou.

8. Održavanje i negovanje saveza sa međunarodnim partnerima i ulaganje u proširenje i unapređenje sadašnjih i budućih saveza.

9. Cilj je postići ravnopravnu zastupljenost polova u vladi i drugim institucijama.

10. Donošenje konsenzusnih odluka i preliminarni sporazum o strateškim procesima u zemlji.

Između ostalog, u dokumentu se prvi put vidi logo Inicijative Vjose Osmani.