Mišljenje stručnjaka i analitičara

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da telefonskim pozivima verifikuje osobe koje se iz dijaspore prijave da glasaju na izborima 14. februara, a takvoj odluci protive se Samoopredjeljenje, stranka koja je takođe poslala žalbu Komisiji za žalbe i žalbe (ECAP) i vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, prenosi Gazeta express.

Osmani, u svojstvu vršioca dužnosti predsjednika, obratila se pismom CIK tražeći preispitivanje odluke o verifikaciji osoba iz dijaspore koje se prijavljuju za glasanje.

“Takav postupak Vjose Osmani smatra se miješanjem u rad CIK i pogrešnom praksom”, rekao je Ismet Kryeziu, izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova (KDI).

“CIK je nezavisna institucija i sve nejasnoće u vezi sa njenim odlukama treba riješavati kroz mehanizme i postupke predviđene za žalbe. Posljednje pismo vršioca dužnosti predsjednika je miješanje u rad CIK i loša praksa, ne predstavlja primjer kako treba da poštujemo integritet nezavisnih institucija“, dodao je Kryeziu.

Šef KDI kaže da je pismo koje je uputila Osmani kao v.d. predsjednika koji takođe učestvuje u izbornom procesu ugrožava ujedinjujuću ulogu koju bi predsjednik trebalo da ima.

“Štaviše, pisma sa mjesta vršioca dužnosti predsjednika, koji za razliku od izabranog predsjednika učestvuje direktno na izborima, diskredituju vrijednosti predsjednika kao faktora jedinstva i nestranačke ličnosti kakva bi predsjednik trebalo da bude“, zaključio je Kryeziu.

Šef KLI Ehat Miftaraj kaže da je pravo na žalbu zagarantovano, ali da niko, prema njegovim riječima, ne bi trebalo da se miješa u proces donošenja odluka i nezavisnost CIK.

 “Protiv odluka CIK-a mogu se žaliti zainteresovane strane. Pravni lijek ili pravo na žalbu protiv odluka CIK su zagarantovani i s tim u vezi predsjednik ili predstavnici političkih partija mogu da izraze svoje mišljenje u vezi sa određenim procesima, ali da svi moraju da poštuju proces donošenja odluka i nezavisnost tog tijela“, rekao je Miftaraj.

Optužbe protiv Osmani za flagrantno miješanje u rad CIK izneli su sinoć i PDK i LDK u debati sa njenim savjetnikom Fatonom Pecijem.

Florian Dushi iz LDK sinoć je rekao da je pismo Osmani flagrantno miješanje u rad CIK i prema njegovom mišljenju nema potrebe da bilo ko utiče na rad institucije na čijem je čelu Valdete Daka.

“To je flagrantna intervencija, tendencija da se utiče na rad CIK. Niko ne može igrati ulogu nadređenog CIK. Ovo je prvi put da se takva intervencija dogodila. Predsjednik se obraća CIK i traži preispitivanje odluke. Moramo zaštititi svoje institucije. Nema potrebe da bilo ko diktira kako nezavisno tijelo treba da radi svoj posao“, rekao je Florian Dushi.

Dushi je, između ostalog, rekao da je pogrešno što je Daka kontaktirala sa savjetnikom predsedništva.

I Faton Fetahu, pravni savjetnik u PDK, rekao da je to pismo miješanje u rad CIK kao nezavisne institucije, a podsjetio je i na ustavnu presudu za vrijeme dok je postupao Jakup Krasniqi.

Fetahu se takođe sukobio sa savjetnikom Osmani, rekavši da je žalosno što kancelarija Predsjedništva govori jezikom političke organizacije.

Peci je odgovorio na optužbe riječima da je Predsjedništvo zainteresovano da garantuje neometano odvijanje procesa i slobodno glasanje.

“Znamo da je CIK nezavisna institucija. To se ne može nazvati tendencijom, predsjednikovim zahtjevom za demokratskim funkcionisanjem institucije, koja ne funkcioniše bez garancije slobodnog glasanja. Ni na koji način se takva reakcija ne može vidjeti kao sukob interesa samo zato što je Osmani najavila učešće u izbornom procesu“, rekao je Peci.

Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express